Međunarodni dan djece oboljele od raka: Tešku bitku vode i djeca i roditelji

Zdravlje 15. feb 202319:40 0 komentara

Današnji dan (15. februar) obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele od raka. Cilj je podizanje svijesti o pojavi zloćudnih oboljenja kod djece. Tuzlanski kanton prednjači po broju novootkrivenih slučajeva.

Mališani iz predškolske ustanove „Aladin“ iz Tuzle pjesmom i šarenim balonima pružili su vršnjačku podršku oboljeloj djeci smještenoj na Odjeljenje za hematologiju i onkologiju.

U bolnici Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla trenutno se nalazi 10 djece koja se liječe od malignih oboljenja. Prošle godine na klinici se liječilo 29 djece. Nažalost, petero nije preživjelo.

Tešku bitku vode i djeca Sanje i Dijane i prolaze kroz težak period kao i njih dvije.

“Imam djevojčicu od šest godina koja boluje od Langerhansove histiocitoze ćelija. Prima terapiju skoro devet mjeseci. Bio je to kao pad djeteta i šepanje, a na kraju smo završili na operaciji na onkologiji. Šok je to bio. I dan danas je sve to teško”, kazala je Sanja Čičić, Gradačac.

“Sa kćerkom sam na liječenju već 16 mjeseci. Curica boluje od neurofibromatoze. Nadamo se boljem. Za sada uspijeva primiti sve. Bori se. Ona je već 4,5 godina na praćenju. Sa deset je uključena hemoterapija i prima je i dan danas”, kaže Dijana Kuduzović, Lukavac

Godišnje se u Tuzlanskom kantonu otkrije 15 novih slučajeva oboljele djece do 15 godina. Dominiraju akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, ali djeca boluju i do tumora bubrega, kostiju, testisa, itd.

“U dječijoj patologiji najčešće ima genetske predispozicije za određene bolesti. Hoće li vanjski uzroci, virusi, infkecije, zračenja, način života, zagađenje, prouzrokovati da dođe do zloćudne bolesti, to je već individualno”, kazala je Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju.

Liječenje traje od šest mjeseci do dvije godine, a protokol liječenja i lijekovi koji se koriste u svijetu, dostupni su i u Tuzli.

“Ovo je prilika da ovaj dan, ali i svaki drugi u godini, razgovaramo i pričamo o problemima i potreba djece oboljele i liječene od raka. To je jedna dugotrajan i mukotrpan proces koji ne završava samim boravkom u bolnici. Naportiv, nastavlja se kod kuće i dalje se nastavlja uključenjem u društvenu sredinu”, kazala je Amra Saračević, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja „PIPOL“ Tuzla.

I tu je najbitnija podrška porodice i okoline. Međutim, oboljela djeca često su najveća pdorška sami sebi, bodre roditelje i daju im snaga da ne pokleknu.

“Ona se lijepo osjeća i tako se i ponaša, vesela, razigrana, sarađuje sa doktorima. Ona nam je velika podrška”, kaže Sanja.

“Podrška je bitna, naravno. Prvo, njezina. Bori se. Tako i mi sa njom. Puno je podrška važna uz ovo sve”, dodaje Dijana.

Ovim mališanima koji primaju hemoterapije, danas su, makar na kratko, osmijeh izmamili njihovi raspjevani vršnjaci ispod prozora koji su im poručili da nisu sami.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad