Oglas

Način na koji mnogi jedu trešnje može izazvati ozbiljnu upalu

author
City Magazine
23. maj. 2023. 15:15
1684827592-roksolana-zasiadko-CR28Ot0ckaE-unsplash-750x500
Unsplash | Unsplash

Liječnica i gastroenterolog Vladislava Bulat otkrila je koliko je štetno jesti koštice voća, naročito sada u sezoni trešanja.

Oglas

Sezona je različitog voća, pogotovo trešanja koje većina nas toliko obožava jesti. Uživamo u njima, a mnogi od nas gutaju cijele plodove zajedno s košticama. Koliko je opasno jesti koštice iz voća? Na ovo pitanje u emisiji “Kec na 11” na K1 televiziji odgovor je dala gastroenterologinja Vladislava Bulat.
“Nećete završiti u bolnici ukoliko vam se omakne neka koštica, međutim ljudi koji već imaju probleme s probavom i debelim crijevom, trebaju pripaziti”, objasnila je.

“Kod osoba koje imaju slabe mišiće debelog crijeva, ovo može dovesti do problema. Istanjeni mišići crijeva imaju određena proširenja, odnosno džepove u koje vrlo lako može upasti koštica, zaglavi se ondje i dovede do upale”, objasnila je doktorica i dodala da svi ostali sa zdravim želucem i crijevima ne trebaju paničariti, piše City Magazine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama