Naizgled zdrav doručak mogao bi uzrokovati stomačne probleme i nadutost

Zdravlje 14. aug 202322:01 0 komentara
Pixabay.com

Ukoliko imate osjetljiv želudac, budite oprezni. Voće preliveno jogurtom moglo bi uzrokovati probavne smetnje, upozoravaju nutricionisti.

“Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada se jogurt kombinira s voćem. Iako se smatra zdravim doručkom, kod onih s osjetljivim želucem ili problemima s probavom mogu se javiti plinovi ili nadutost”, rekao je Abbas Kanani za Express.

Problemi s crijevima nakon konzumacije jogurta mogu biti i posljedica intolerancije na laktozu. To je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, poput jogurta, a neki ga ne podnose.

Kako navodi Index, znakovi intolerancije na laktozu uključuju nelagodu u stomaku, vjetrove, proljev, zatvor ili mučninu nakon konzumiranja hrane ili pića koja sadrže laktozu.

Ako pak nemate problema s kombinacijom voća i jogurta, pokušajte birati grčki jogurt. Dijetetičarka Natalie Olsen potvrdila je da on može poboljšati zdravlje kostiju, krvni pritisak i smanjiti rizik od dijabetesa. Voće koje možete dodati grčkom jogurtu može varirati od borovnica do jagoda i banana. Preporuka stručnjaka je da svi jedu najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad