Onima koji žele smršaviti često se savjetuje da izbjegavaju hranu bogatu ugljikohidratima, međutim uzimanje jedne namirnice iz te grupe nas može dovesti do željenog cilja.
Iako se može činiti kontraproduktivnim, naučnici vjeruju da bi škrobni krompir mogao biti tajna skidanja kilograma.
To je zato što ljudi za vrijeme obroka jedu istu težinu hrane kako bi se osjećali siti, bez obzira na to koliko kalorija obrok sadrži.
Prema istraživačima, oni koji dodaju krompir na svoj tanjir brže postaju siti, što ih sprječava da se nakon toga pokušaju zasititi kaloričnijom hranom.
Krompir sadrži oko 80 kalorija na 100 g — više nego dvostruko više od drugog povrća, poput mrkve i brokule.
Ali također sadrži oko polovice kalorija koje sadrže kruh, tjestenine i riža, kada se jedu u istim količinama.
Istraživači su također istaknuli da je način kuhanja i pripreme krompira važan, te da treba izbjegavati jesti čips, jer prženje smanjuje nutritivnu vrijednost.
Za krompir se vjeruje kako potpomaže debljanje, što može dovesti do dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Ali budući da je težina hrane pokazatelj koji utječe na to koliko ljudi jedu, istraživači su vjerovali da će se oni koji jedu niskoenergetsku hranu – što znači da sadrži malo kalorija po gramu – brže osjećati sitima.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!