Oglas

Namirnice koje imaju više proteina nego meso, a mnogo su zdravije

author
N1 BiH
15. sep. 2025. 16:10
1757942461_shutterstock_23968932.format-avif.width-1200
New Africa/Shutterstock

Za unos dovoljne količine proteina ne morate svakodnevno da jedete meso, posebno ne crveno ili ono iz industrijskog uzgoja.

Oglas

Prema istraživanjima, prevelika količina životinjskih proteina može imati negativan uticaj na zdravlje. Može podstaći upale, ubrzati starenje i povećati rizik od hroničnih bolesti. Jedan od razloga za to je molekul šećera Neu5Gc koji se nalazi u crvenom mesu, a tijelo ga doživljava kao stranu supstancu. To podstiče imunološku reakciju i hroničnu upalu, prenosi Index.

Zato mnogi stručnjaci, među njima i dr Stiven Gandri, bivši kardiohirurg i stručnjak za zdravlje crijeva, preporučuju prelazak na biljne izvore proteina. Oni ne sadrže sporne materije, a uz to su bogati vlaknima, zdravim mastima i protivupalnim biljnim jedinjenjima. U nastavku su biljni izvori proteina koje dr Gandri posebno preporučuje i sam svakodnevno koristi.

Sočivo

Sočivo je jedan od najboljih izvora biljnih proteina, a pritom je niskokalorično i bogato vlaknima. Sadrži i otporni skrob koji hrani dobre bakterije u crijevima. Kako bi se smanjio sadržaj lektina (materija koje mogu otežati apsorpciju hranljivih materija), savjetuje se da se sočivo prethodno potopi ili kuha u ekspres loncu. Može se dodavati u supe, variva ili oblikovati u vegetarijanske burgere.

Oglas

Konopljini proteini

Sjemenke konoplje retka su biljka koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom i vlaknima. Gandri preporučuje hladno cijeđeni, organski konopljin prah bez dodatog šećera. Možete ga umiješati u smutije, a oljuštene sjemenke posuti po salatama ili povrću.

Spirulina

Spirulina je plavo-zelena alga i jedna od najkoncentrovanijih namirnica na svijetu – gotovo 70 % njene mase čine proteini. Takođe sadrži gvožđe, vitamine B grupe i antioksidans fikocijanin, koji podržava zdravlje mozga i imunitet. Spirulina se lako dodaje u smutije ili sokove, a klorela je odlična alternativa.

Oglas

Laneno sjeme

Laneno sjeme često je zanemareno, iako je bogat izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i lignana, koji mogu pomoći u regulaciji hormona. Ključno je koristiti mljeveno seme jer cijelo tijelo ne može da svari. Najbolje ga je samljeti neposredno prije upotrebe i dodati u smutije, ovsene pahuljice ili posuti po salati.

Sirak

Sirak je drevna žitarica bogata proteinima i odlična zamjena za kinoju ili kus-kus. Ima blag orašast ukus, a jedna šolja sadrži čak 21 gram proteina – dvostruko više od kinoje. Takođe sadrži više gvožđa nego odrezak i bogat je antioksidansima. Ne sadrži lektine, a dostupan je kao brašno, testenina ili žitarica za kuhanje.

Oglas

Biljni proteini su zdravija i dugoročno održiva opcija

Iako meso može biti vrijedan izvor hranljivih materija, biljni proteini nude mnoge prednosti za zdravlje i dugovječnost. Uz pravilno planiranje ishrane moguće je zadovoljiti sve potrebe organizma bez prevelikog oslanjanja na meso, a pritom i smanjiti rizik od brojnih bolesti.

Napomena: Prije bilo kakvih većih promjena u ishrani preporučuje se ko

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Oglas

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama