Više od 10 posto ljudi širom svijeta, posebno između 20 i 50 godina, ima migrene.
„Stalno me pitaju da li postoji ishrana koja može da spreči simptome migrene. Ne postoji. Ali određena hrana može izazvati migrene i pogoršati simptome“, kaže dr Fred Koen, specijalista za glavobolju i docent medicine i neurologije na „Icahn School of Medicine – Mount Sinai“.
Prema kliničkim ispitivanjima, to su:
– kofein
– alkohol
– mlječni proizvodi
– mononatrijum glutamat (pojačivač ukusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)
– nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, viršle i delikatesno meso)
– agrumi (pomorandža, limun, limeta i grejpfrut)
– vještački zaslađivači (aspartam i sukraloza, koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićem)
– hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)
– luk
– orasi
– fermentisana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)
– gluten (hljeb, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)
„Svojim pacijentima uvijek govorim da obrate pažnju na ishranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolje kako bi im pomogli da identifikuju moguće okidače“, ističe dr Koen, prenosi Index.hr.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!