Namirnice koje se često koriste, a sadrže više šećera nego što se mislilo

Zdravlje 05. jun 202120:08
Izvor: Shutterstock

Stručnjaci ženama preporučuju da dnevno unose samo 24 grama šećera, dok je muškarcima dopušteno do 36 grama.

Poznato je da su gazirana pića bogata šećerom, samo jedna limenka takvog pića sadržo skoro 40 grama šećera.

Ali mnogima nije poznato da kupovna krem supa od paradajza može da sadrži do 20 grama šećera po obroku, a vaš sok od jabuke, čak i ako je označen kao nezaslađen, ima oko 25 grama šećera u samo jednoj čaši, piše Bright Side.

Za pojedine namirnice nikada ne biste rekli da sadrže šećere, i to više od preporučene dnevne doze.

Gotove supe

Pomislili biste da bi supa iz prodavnice mogla da bude zdrava kombinacija vode i hranljivog povrća. Ali ako proučite sastav, primijetićete da se u samo jednoj takvoj supi može naći više šećera od preporučene dnevne doze.

To je posebno često kod krem supa od paradajza gdje se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti paradajza.

Nemasni jogurt

Iako hrana s niskim udjelom masti može da bude primamljiva za one koji pokušavaju da žive zdravijim životnim stilom, trebalo bi da razmislite o konzumiranje takvih namirnica, naročito kada je reč o jogurtu.

Porcija punomasnog običnog jogurta ima skoro pet grama šećera, dok porcija grčkog jogurta može da imat šest do 12 grama šećera.

Dodavanje šećera u hranu s niskim udjelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak ukusa i konzistencije, a mnogi jogurti s niskim udjelom masti sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze.

Preliv za salatu s manje masnoće

Slično jogurtu, i prelivi za salate koji imaju manje masnoća i kalorija sadrže povećane količine šećera.
Dvije kašike omiljenog preliva za salatu iz prodavnice mogu da sadrže sedam do 10 grama dodatog šećera. Zbog toga stručnjaci preporučuju da sami napravite preliv za salatu kod kuće da biste bili sigurni da nema dodatih šećera, konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka.

Kečap

Ovaj sos je jedan od najpopularnijih širom svijeta. Međutim, jedna kašika kečapa ekvivalentna je stavljanju cijele kocke šećera u usta. On sadrži približno četiri grama šećera po kašičici, a većina komercijalnih kečapa sadrži i značajne količine kukuruznog sirupa, koji se povezuje sa gojaznošću i bolestima srca.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija je popularan izvor proteina. Iako prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne varijantne dopunjene su nezdravim uljima i dodatim šećerima. Neke čak mogu da imaju do osam grama šećera u samo dvije kašike.

Suvo voće

Suvo voće smatra se zdravim međuobrokom. Ono je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad se plodovi voća dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve šećere sabijenim u smežurano voće, zbog čega su bogati prirodnim šećerima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar