Naučnici potvrdili: Manje šećera u prvih 1000 dana života štiti od hroničnih bolesti u kasnijoj dobi

Zdravlje 31. okt 202420:08 0 komentara
Pixabay

Smanjenje količine šećera koju djeca dobivaju u maternici i kao mala djeca može ih zaštititi od dijabetesa i visokog krvnog tlaka u odrasloj dobi, pokazuju istraživanja.

Ovo otkriće otkriva kritično razdoblje za zdravu prehranu u prvih 1000 dana života jer bebe u početku apsorbiraju hranjive tvari od svojih majki i prelaze na formule i hranu za dojenčad.

Naučnici su otkrili da je ograničavanje unosa šećera na razine iz prehrambenih smjernica u ranom životu povezano s 35%-tnim padom stope dijabetesa tipa 2 u srednjim godinama i 20%-tnim padom visokog krvnog tlaka.

Čini se da dijeta s niskim unosom šećera također odgađa pojavu hroničnih bolesti, s dijabetesom i visokim krvnim tlakom koji se javljaju četiri odnosno dvije godine kasnije kod ljudi koji su na početku života imali malo šećera u usporedbi s onima koji su konzumirali mnogo više.

Tadeja Gračner sa Univerziteta Južne Kalifornije u Los Angelesu rekla je da izloženost okruženju s relativno niskim sadržajem šećera u maternici i ranom djetinjstvu “značajno smanjuje rizik od dijabetesa i hipertenzije decenijama kasnije, kao i da odgađa njihovu pojavu”.

Istraživači su iskoristili prirodni eksperiment u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je 1953. završilo decenije poslijeratnog ograničavanja šećera i slatkiša. Tokom ograničavanja, količina šećera bila je usporediva s razinama postavljenim u modernim prehrambenim smjernicama, ali potrošnja se gotovo udvostručila ubrzo nakon ukidanja ograničenja, od oko 40g do 80g dnevno.

Koristeći podatke UK Biobank, naučnici su usporedili zdravlje u srednjim godinama za 38 hiljada ljudi začetih i rođenih tokom racioniranja i 22 hiljada ljudi začetih ubrzo nakon toga.

Njihova analiza, objavljena u Scienceu, otkrila je da su stope dijabetesa i visokog krvnog tlaka bile znatno niže za one koji su začeti i navršili dvije godine tokom racioniranja šećera. Vrijeme provedeno u maternici činilo je oko jednu trećinu smanjenja rizika.

NHS preporučuje da slobodni šećeri – oni koji se dodaju hrani i pićima i koji se prirodno nalaze u medu, sirupima i nezaslađenim pićima od voća i povrća – ne smiju činiti više od 5% dnevnih kalorija, što je ekvivalentno 30 g ili sedam kocki šećera za odraslu osobu. Za djecu mlađu od četiri godine nema smjernica, ali im se savjetuje da izbjegavaju pića zaslađena šećerom i hranu s dodanim šećerom.

“Svi želimo poboljšati svoje zdravlje i omogućiti našoj djeci najbolji početak u životu, a rano smanjenje dodanog šećera snažan je korak u tom smjeru. Ali daleko je od lakog. Dodani šećer je posvuda, čak i u hrani za bebe i malu djecu, a djeca su bombardirana TV reklamama za slatke grickalice. Iako je poboljšanje nutricionističke pismenosti među roditeljima i skrbnicima ključno, također bismo trebali držati kompanije odgovornima za preformulaciju dječje hrane sa zdravijim opcijama i regulirati marketing i cijene slatke hrane namijenjene djeci. Uz bolje informacije, okruženje i prave poticaje, roditelji mogu lakše smanjiti izloženost šećeru za svoju djecu i sebe”, pojašnjava Gračner.

Profesor Keith Godfrey sa Univerziteta u Southamptonu rekao je: “Ovo su uvjerljivi novi dokazi koji dodatno potvrđuju da smanjenje izloženosti nerođene bebe i novorođenčeta šećeru ima trajne koristi koje uključuju smanjenje rizika od dijabetesa i visokog krvnog tlaka u kasnijim godinama”.

“Nalazi su u skladu s našim istraživanjem koje pokazuje niže stope pretilosti kod djece majki koje tokom trudnoće jedu hranu s niskim glikemijskim indeksom koja se sporije probavlja i apsorbira, uzrokujući sporiji porast razine šećera u krvi”, dodaje.

Dr. Nina Rogers, naučna suradnica na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, rekla je da postoje jaki dokazi da visoke razine konzumacije šećera kod djece i odraslih mogu pridonijeti lošem zdravlju, ali da ova nova studija naglašava važnost niske prehrane u dodanim šećerima u najranijim fazama života, tokom prenatalnog razdoblja i prvih godina života, za zaštitu od lošeg zdravlja u srednjim godinama.

“Rezultati sugeriraju da bi za ovo kritično razdoblje razvoja trebalo razviti javnozdravstvene intervencije kako bi se omogućio lak pristup pristupačnim visokokvalitetnim dijetama s niskim udjelom šećera”, dodaje.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!