Nedostatak vitamina D je katastrofa za organizam, evo koje su posljedice

Zdravlje 07. jun 202311:14 1 komentar

Koje su sve moći vitamina D - od autoimunih do malignih bolesti? Koje su preporučene dnevne doze, gdje se sve vitamin D nalazi, može li se sa njim pretjerati? Odgovore na sva pitanja u Novom danu dala je prof. dr Lana Lekić, magistra farmacije.

Vitamin D nije nešto o čemu dovoljno razmišljamo. Najčešće imamo deficit upravo ovog vitamina.

“Kada kažemo deficit vitamina D, prvo na pamet nam padaju kosti i koštani sistem, osteoporoza, osteopenija, kod žena koje su u menopauzi ili u fazi perimenopauze. Takođe, žene i djevojke koje ne mogu ostati trudne, osnovni stub koji treba da ispitaju jeste nivo vitamina D“, kazala je Lekić.

Nivo vitamina D može se vidjeti vađenjem krvi, a srednja vrijednost je 75-150 nmol/l. Niski nivoi ovog vitamina dovode do raznih oboljenja.

“Sve ispod referentnih vrijednosti je jedna katastrofa za organizam. Po istraživanjima mi nemamo ni blizu prosječnih vrijednosti ovog vitamina. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je do korone 75% nas bilo u deficitu vitamina D, a posle korone 90%”, dodala je.

Suplementi i obogaćivanje ishrane nije pravi put primjene D vitamina.

“Ovaj vitamin dolazi putem Sunca, to jeste, transdermalnom primjenom, odnosno primjenom putem kože. Puno uzimamo oralnu suplementaciju, a studije kažu da je između 20 i 40% resorpcije”, kazala je.

Studije vezane za vitamin D bile su fokusirane na uticaj ovog vitamina na razna oboljenja, putem kože.

“Kosti su uvijek te koje povezujemo sa deficitom vitamina D. Tretirali smo ljude tako da smo ih slikali aparatom, nađemo oboljenje i nakon toga damo da mažu dio tijela zahvaćen bolešću. Nakon mjesec dana imali smo izvanredne rezultate. To je pravi put dostave D vitamina”, kazala je.

Pored kostiju, nedostatak ovog vitamina može izazvati i akne kod tinejdžera i uticati na mnoge druge bolesti.

“Sva kožna oboljenja, pojava akni kod tinejdžera i menopauzalne akne, sve vrste psihosomatskih oboljenja i oboljenja tipa Parkinsonove bolesti, shizofrenije, demencije, depresija, anksioznost, kao i psorijaza, to je naprasto deficit D vitamina”, pojasnila je Lekić.

Takođe, preporuka je da svi dijabetičari i oni sa problemom visokog pritiska, provjere nivo D vitamina. Prevencija je, kaže Lekić, najvažnija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad