STOPE demencije gotovo će se utrostručiti u nadolazećim desetljećima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
No, unatoč lošim prognozama, postoje načini na koje možemo smanjiti rizik od ovog stanja. Jedan od njih je zdrava prehrana, stoga je nutricionist Naheed Ali otkrio tri namirnice koje bi mogle smanjiti rizik od razvoja demencije.
Bobičasto voće
Prepuno antioksidansa koji štite moždane stanice od oštećenja, bobičasto voće nevjerojatna je hrana za mozak, prema nutricionistu.
“Uvijek volim imati pri ruci mješavinu borovnica, malina i kupina jer svaka boja ima svoje zaštitne spojeve. Šaka ili dvije dnevno dovoljne su. Možete ih ubaciti u zobene pahuljice, jogurt ili ih jednostavno pojedite kao međuobrok”, kaže Ali za Daily Express.
Riba
Često slavljena zbog svojih snažnih učinaka na mozak, masna riba poput lososa i tune bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za rad moždanih stanica. Nutricionist je objasnio da omega-3 masne kiseline također pomažu smanjiti upalu u mozgu, koja je povezana s demencijom. Ali je preporučio ciljanje na nekoliko porcija tjedno.
Orašasti plodovi
Bogati zdravim mastima, proteinima i vlaknima, orašasti plodovi izvrsni su za zdravlje mozga. Ali, objašnjava: “Istraživanja pokazuju da oni koji redovito jedu orašaste plodove obično ostaju zdravi kako stare. Ipak, važno je voditi računa o veličini porcija jer su orašasti plodovi bogati kalorijama. Volim izmjeriti otprilike 30 do 50 grama, tek toliko da obuzdam želju bez pretjerivanja.”
Iako nijedna od ovih namirnica nije zajamčeni lijek za sve, nutricionist tvrdi da male i zdrave promjene u prehrani mogu uvelike pomoći u očuvanju zdravlja našeg mozga.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!