Nutricionisti izdvojili biljku koja je najbolja za kontrolisanje visokog holesterola

Zdravlje 21. maj 202415:07 0 komentara
Pexels

Korištenje biljaka i začina u prehrani može značajno utjecati na okus hrane, ali i pomoći da u tijelo unesemo različite hranjive tvari.

Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ružmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.

Ovu biljku nutricionisti su izdvojili kao najbolju za korištenje u prehrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ružmarin bogat antioksidansima. Odlično se može koristiti u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su dio mediteranske prehrane, prenosi Index.

Nutricionista Jordan Hill ističe da je “ružmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu, u konačnici pomažući u sprječavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, kolesterola”.

Jedno starije istraživanje, objavljeno u Int J Clin Med., pokazalo je da ružmarin utječe na razinu glukoze i holesterola u krvi. Kako prenosi Eating Well, u istraživanju je sudjelovalo 48 sudionika koji su uzimali dva, pet ili deset grama mljevenog ružmarina dnevno tijekom četiri tjedna. Sudionicima su napravljeni nalazi krvi prije i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su sudionici koji su uzeli najveću dozu (deset grama tijekom četiri tjedna) imali značajno niže razine lošeg holesterola.

Mediteranska prehrana smatra se najboljom i najzdravijom na svijetu, a ružmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta prehrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, masnom ribom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.

Jela u mediteranskoj prehrani obogaćuju se začinima poput ružmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina uz koje se povezuju razne zdravstvene dobrobiti. Kako prenosi Eating Well, korištenje ružmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati okus.

Ljudi koji imaju visok kolesterol trebaju paziti na unos zasićenih masti iz punomasnog mlijeka, maslaca, vrhnja, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udjelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite jesti crveno meso, unos zasićenih masnoća možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.

Biljke poput ružmarina ne sadrže masti. Svojim zemljanim i drvenastim okusom, ružmarin ima snažan okus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, mažuran i origano.

Nutricionistica i dijetetičarka Sara Haas ističe da je posebno dobro koristiti ružmarin u mariniranju govedine. “To je zato što spojevi u ružmarinu pomažu spriječiti stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih spojeva) koji se mogu stvoriti na mesu tijekom pečenja na roštilju”, tvrdi Haas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!