Oglas

Nutricionistkinja pojasnila: Slatko obogatite proteinom, šećer tada nema efekat

author
N1 BiH
04. mar. 2025. 12:06
cokoladni kolac
Shutterstock | Shutterstock

Stiglo je klimatološki proljeće. Iz hladnih jutara do temperatura proljetnih vrijednosti tokom dana. Sezona gripe unutar očekivanog kažu ljekari, a građanima je preko glave virusa koji ne zaobilaze ni djecu ni odrasle. Kako spremno dočekati pravo proljeće razgovarali smo sa nutricionisticom Amelom Ivaković O'Reilly.

Oglas

Na početku razgovora naša gošća je ukazala na niz izazova s kojima se naše tijelo i organizam suočavaju dolaskom proljeća, odnosno viših temperatura i toplijeg vremena, a čime postajemo izloženi dodatnim izvorima svjetlosti, alergenima, itd., čemu se naše tijelo pokušava adaptirati.

Prisutne su i metaboličke promjene - izlazimo iz zime - što znači nižu potrošnju energije u proljeće, ali i buđenje i čišćenje organizma.

"I to je izazov, i tijelo to sve pokušava balansirati, a imuni sistem je pod dodatnim stresom, i dolazi do dodatnog izlaganja virusima i bakterijama", pojasnila je, dodavši da se na ovaj period potrebno prethodno pripremiti.

Pojasnila je i vezu kvalitetnog sna sa ovim periodom u kojem se tijelo prilagođava novim uslovima, uz sve već pomenute izazove s kojima se suočava.

1741082518-profimedia-0295633436-1024x680.jpg
James Darell / ImageSource / Profimedia | James Darell / ImageSource / Profimedia


Tu ističe pojam cirkadijalnog ritma tijela, a što podrazumijeva ritam spavanja i buđenja.

"Naš organizam prelazi iz jedne faze niske frekvencije u visoku frekvenciju, metabolizam traži prilagođavanje, a mi nastavljamo aktivno raditi i ne prilagođavamo se, ne dajemo dovoljno odmora tijelu, i uslijed silnog lučenja kortizola, a imamo i dnevni kortizol i nismo svjesni šta to radi našem imunom sistemu, to je upalni hormon i mi moramo organizmu pomoći, a to možemo načinom života. U ovom periodu moramo duže spavati, u ovoj fazi ka proljeću, imati 7 do 9 sati kvalitetnog sna. Oko 10 sati naše tijelo, nekad čak i ranije, osjeti potrebu za snom, slušajte ga, otiđite u krevet, i spavajte taj period. Za ljude u toku ramazana pogotovo je bitno da tijelo odmore, dodatni izazov, nema konzumacije hrane u toku dana, tako da je spavanje ključno, a naravno i obrok. Za ljude koji nisu u postu da to rasporede u toku dana i hidracija, obroci koji imaju u sebi sezonsko voće i povrće, to ljudi nedovoljno rade. Jetra hoće detoks. Tijelo hoće lakše i brže probavljivu hranu, ali energetski dovoljno dobru da ga može nositi u ovoj izazovnoj fazi", pojasnila je O'Reilly, te pobrojala neke od vrsta povrća koje mogu pomoći u detoksikaciji odnosno čišćenju jetre - zeleno lisnato povrće, lukovice - prasa, bijeli, crveni, ljubičasti luk...

Budući da je u toku ramazan - mjesec posta kod muslimana, što podrazumijeva kako obroke u određeno vrijeme dana i noći, tako i prekidanje sna zbog vjerskih obreda i sehura, osvrnula se i na to kako postači mogu svoj organizam pripremiti za ovaj izazov.

Za postače je izuzetno bitno da tijelo hidriraju tokom sehura, ali, ističe, voda nije dovoljna.

"Ne najobičnija voda, već kvalitetni elektroliti – supe i čorbe, ili napravite neku slanu toplu limunadu, što zbog elektrolita, tako i za jutarnji detoks, ali i hidraciju, zatim smoothie, i već pomenute supe i čorbe, a ljude će sitim držati protein, koji je jako bitan za stabilizaciju šećera u krvi, za izgradnju mišića, ljudi jedu obroke koji uobičajeno ne bi bili njihovi stalni obroci, dozvolimo sebi ekstra slastice. Vodite računa da obrok ima kvalitetan unos proteina, onda sebi možete dozvoliti i unos nekih ugljikohidrata", rekla je O'Reilly.

Oglas

Baklava neizostavna bajramska poslastica
Anadolija (AA) | Anadolija (AA)


Topa - da ili ne? "Ne bih ja tu ništa dodavala ni oduzimala, uživajmo u tradiciji kakva jeste"


Ljudi često slušaju savjete o pravilnim i nepravilnim kombinacijama hrane, pa se između ostalih ističe i onaj o kombiniranju tradicionalnog ramazanskog predjela - tope i zelene salate. Da li je savjet utemeljen u nutricionizmu?

"Volimo našu tradiciju, to je sarajevska topa, to je kvalitetan protein i masnoća. I obično se servira uz somun ili neku tjesteninu. Dobra je to kombinacija, ne bih ja tu ništa dodavala i oduzimala, voljela bih da ljudi uživaju u tradijciji kakva jeste. Neće napraviti veliku promjenu, ali ne uzimajte ogromnu količinu, porcija je bitna, ali da sljedeći obrok bude zdrav komad mesa - piletine, puretine, ribe uz veliku količinu povrća", odgovorila je.

Slatko? Može, ali uz protein. Obroke 'prošetajte'


Postoje li još neke kombinacije koji bismo trebali ili ne bismo trebali konzumirati? I kako da "postupamo" prema poslasticama, koje jesu veliki izazov na kraju dana, pogotovo za postače?

"Ljudi vole slatkiše, uz kafu ili čaj da pojedu kolač. Ja kažem da šećere treba obući, dodajte zdravi protein uz to. Recimo tufahija - uz to bih dodala jogurt ili mladi sir, pa ćemo je obogatiti proteinom, samim tim šećer nema efekat, ne diže se inzulin visoko", odgovara.

Veliku ulogu u "razgradnji" obroka igra i fizička aktivnost. To može biti i najjednostavnija šetnja.

"Ono što možemo uraditi je da 'prošetamo' obrok, jako bitno je pokrenuti mišiće nakon obroka, onda bez obzira kakav je unos šećera mišić će ga koristiti", dodaje i nastavlja:

"Mi smo se uvijek kretali, pokret je prirodan i liječi, i to je besplatno, svi možemo ustati i napraviti neku fizičku aktivnost, pokreti po kući, ne treba posebna oprema, ali trebamo i možemo se kretati".

Na kraju razgovora O'Reilly je ponudila i niz savjeta kako se pripremiti za dolazak "pravog" proljeća i uz kakvu suplementaciju. Ističe se vitamin D.

"Kako izlazimo iz zimskog perioda, imuni sistem naglo pada i zalihe vitamina D su iscpljene. Ljudi još ne borave dovoljno van i dokazanoje da nizak nivo vitamina D dovodi do pada imunog sistema. Potrebno je napraviti test da se provjeri nivo, posebno starija populacija koja se ne kreće puno, ljudi koji se oporavljaju, ljudi s autoimunim bolestima,... Svakako je potrebno testirati prije suplementacije, jer može dovesti i do toksičnosti u tijelu, ali izuzetno je neophodan. Izuzetno je bitan", pojasnila je, dodavši kako u izvrsne izvore vitamina D u prehrani se ubrajaju gljive, žumanac, crveno meso.

Oglas

ŠETNJA HODANJE
Pixabay | Pixabay



Osim vitamina D, tu je i cink, mineral koji je jako bitan i koji potiče proizvodnju bijelih krvnih ćelija.

"Bitno je jesti sjemenke, orašaste plodove, morske plodove, crveno meso, ako ne onda suplementacija. Uz cink idu i kofaktori, treba nam kvalitetna količina selena koji pomaže a se cink apsorbuje", dodala je.

Izdvojila je i vitamin C, koji je osim agruma i citrusa još prisutan u zelenom povrću, paprikama, brokulama, peršunu... Također, važno je održavati zdravu crijevnu floru.

Zašto tijelo voli da je gladno?


Postačima je savjetovala da u periodu pred početak ramazanskog posta svoje tijelo pripreme na velike razmake između obroka nekom vrstom autofagije.

"Mi jesmo baždareni da jedemo dva ili možda tri obroka dnevno, tijelo voli biti gladno, kad ne probavlja hranu bavi se reparacijom i detoksom", naglasila je.

Količinu unosa vlakana možemo povećati kroz unos sjemenki, zelenog povrća, što će potaknuti crijeva da se kvalitetnije prazne, kao i fermentirana hrana - turšije, salate, kefir, jogurt,... da pomogne crijevima da rade.

Pojasnila je i to zašto tijelo "voli" da bude gladno.

"Kad nema hrane u želucu i crijevima krvotok odlazi na periferiju u ostale organe gdje radi čišćenje, pa je autofagija preporučena svima, zadnji obrok što ranije u toku dana, negjde do 6 navečer, onda bismo mogli da jedemo ujutro 2-3 sata nakon ustajanja. Jako bitno je napraviti raspored kvalitetnih obroka, a ne da jedemo više puta tokom dana", preporučila je.

Opširnije u videu gostovanja.

Oglas


╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama