Onkolozi ovu hranu nikada ne jedu: Ako želite pokušati prevenirati rak, poslušajte savjete

Zdravlje 26. maj 202420:14 0 komentara
Shutterstock

Američki institut za istraživanje raka i Svjetski fond za istraživanje raka procjenjuju da je između 30 i 40 posto svih karcinoma moguće spriječiti zdravom prehranom i životnim navikama. Zato, ako želite pokušati prevenirati rak, onkolozi imaju nekoliko savjeta, uključujući jednu namirnicu koju biste trebali rijetko, to jest gotovo nikad, konzumirati.

Dr. Anaum Maqsood, specijalistica za gastrointestinalnu medicinsku onkologiju i hematološku onkologiju, kaže da izbjegava prerađeno meso.

“Prerađeno meso sadrži nitrozamine koji su kancerogeni i povezuju se s nekoliko vrsta raka”, tvrdi.

Znanstvena istraživanja dokazala su da postoji veza između prehrane bogate prerađenim mesom i povećanog rizika od raka. Jedna je studija pokazala da konzumacija prerađenog mesa povećava vjerojatnost raka dojke za 6% i rizik od kolorektalnog raka za 18%, uz povećanje rizika od drugih vrsta raka, prenosi Index.

Onkolog Daniel Landau kaže da općenito pokušava izbjegavati pretjerano prerađenu hranu.

“Često kažem da bilo što što je pakirano u vrećici, vjerojatno nije zdravo. To uključuje stvari poput čipsa i drugih grickalica koje su prepune soli i konzervansa. Većina hrane koja je pakirana u vrećicu sadrži aditive kako bi se spriječilo kvarenje. Oni često imaju toksine za koje se zna da su kancerogeni”, istaknuo je.

Osim minimiziranja konzumacije ultraprerađene hrane, uključujući prerađena mesa, dr. Maqsood preporučuje minimiziranje konzumacije alkohola. Naime, konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od različitih vrsta raka u stotinama znanstvenih studija.

Koju hranu konzumirati?

Dr. Landau kaže da je mediteranska prehrana korisna za smanjenje rizika od raka jer “stavlja naglasak na voće i povrće” te ograničava unos crvenog mesa.

Jedan od glavnih razloga zašto dr. Landau kaže da mediteranska prehrana može pomoći u smanjenju rizika od raka jest taj što namirnice koje ona promiče imaju protuupalna svojstva.

“Poznato je da upala, poput one koju uzrokuju šećeri i masti, potiče rast kancerogenih stanica”, objašnjava.

Landau kaže da je jedna hipoteza zašto su stope raka debelog crijeva visoke u SAD-u, na primjer, i čini se da se pojavljuju kod mlađih pacijenata, kombinacija upalne prehrane i sjedilačkog načina života, što stvara okruženje u kojem rak lakše raste.

Dr. Maqsood također se slaže da je najbolji način za smanjenje rizika od raka prehrana bogata protuupalnim sastojcima.

“Nijedna hrana ne može spriječiti rak. Međutim, zdrava prehrana može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka. Jedite puno povrća, cjelovitih žitarica, voća, graha, orašastih plodova i sjemenki. Ova hrana je korisna jer je bogata antioksidansima i štiti od bolesti”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!