Konzumacija pića s eritritolom - umjetnim zaslađivačem koji se koristi za dodavanje mase steviji i monaškom voću te za zaslađivanje keto proizvoda s niskim udjelom ugljikohidrata - više je nego udvostručila rizik od zgrušavanja krvi kod 10 zdravih ljudi, pokazala je nova pilot studija.
Ugrušci mogu prekinuti krvne žile i putovati do srca, izazivajući srčani udar, ili do mozga, izazivajući moždani udar. Prethodna su istraživanja povezivala eritritol s većim rizikom od moždanog udara, srčanog udara i smrti.
“Ono što je vanredno je da je kod svakog pojedinog subjekta svaka mjera odgovora trombocita (zgrušavanja) porasla nakon uzimanja eritritola“, rekao je glavni autor studije dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju klinike Cleveland Lerner. Institut za istraživanja.
Konzumacija pića s jednakom količinom glukoze ili šećera nije utjecala na aktivnost trombocita u drugoj grupi od 10 osoba, rekao je Hazen, predstavnik klinike Cleveland.
“Ovo je prva izravna usporedba učinaka uzimanja glukoze u odnosu na uzimanje eritritola na više različitih mjera funkcije trombocita“, rekao je Hazen. “Glukoza ne utječe na zgrušavanje, ali eritritol utječe”.
Iako mala, studija je bila “vrlo intrigantna i zanimljiva”, rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i wellnessa u National Jewish Healthu u Denveru.
“Ne kažem da trebamo odmah prestati koristiti te šećerne alkohole, ali ovo istraživanje svakako nameće pitanje: jesu li sigurni ili ne?” rekao je Freeman, koji nije bio uključen u istraživanje.
Kao odgovor na studiju, Calorie Control Council, industrijska udruga, rekla je za CNN da je 30 godina nauke pokazalo da je eritritol “dokazano siguran i učinkovit izbor” za smanjenje šećera i kalorija.
“Potrošači bi rezultate ove pilot studije trebali tumačiti s velikim oprezom. Ograničenom broju sudionika, ukupno 10, dana je prekomjerna količina eritritola, gotovo četverostruko veća od maksimalne količine odobrene u bilo kojem pojedinačnom piću u Sjedinjenim Državama,” rekla je predsjednica vijeća Carla Saunders u e-poruci.
Međutim, količina eritritola korištena u svakom piću u studiji – 30 grama – bila je ekvivalentna količini koja je uključena u tipične gazirane napitke bez šećera, sladolede ili muffine, kojih ljudi često jedu više od jednog, rekao je Hazen.
“Ovo istraživanje izaziva zabrinutost da standardna porcija hrane ili pića zaslađenog eritritolom može akutno stimulirati izravni učinak stvaranja ugrušaka“, rekao je koautor studije dr. Wai Hong Wilson Tang, direktor istraživanja za zatajenje srca i transplantaciju srca u Clevelandu. Klinika, u priopćenju.
Šta su šećerni alkoholi?
Poput sorbitola i ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u mnogo voća i povrća. Ljudsko tijelo također proizvodi eritritol kao nusprodukt metabolizma glukoze, ali samo u malim količinama.
Umjetno proizveden u ogromnim količinama, eritritol nema dugotrajni okus, ne povećava šećer u krvi i ima manji laksativni učinak od nekih drugih šećernih alkohola. Ima oko 70% slatkoće šećera i smatra se da ima nula kalorija, prema stručnjacima.
Eritritol je najveći sastojak po težini u mnogim “prirodnim” proizvodima od stevije i monaškog voća, rekao je Hazen. Izgleda i ima okus kao šećer i može se koristiti za pečenje. Također je ključni sastojak u mnogim keto-friendly proizvodima, uključujući sladoled, rekao je Hazen.
“Ako pogledate oznake hranjivih vrijednosti na mnogim keto sladoledima, vidjet ćete ‘smanjenje šećera’ ili ‘šećerni alkohol’, što su izrazi za eritritol,” rekao je za CNN u ranijem intervjuu.
Ovo je zaslađivač iz žvakaćih guma kojeg povezuju sa zgrušavanjem krvi, srčanim i moždanim udarom
Niz studija pokazuje slične rezultate
Nova studija, objavljena u četvrtak u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, tražila je od 20 sudionika da gladuju preko noći u pripremi za jutarnje vađenje krvi. Zatim su im dali piće s 30 grama eritritola ili 30 grama šećera. Nakon 30 minuta ponovno je izvađena krv.
Razina eritritola u krvi porasla je hiljadu puta nakon jednog pića s tom supstancom, dok je šećer u krvi neznatno porastao nakon pića koje sadrži glukozu. Međutim, promjena u aktivnosti trombocita bila je zapanjujuća, rekao je Hazen.
“Vidjeli smo pojačano zgrušavanje, koristeći mjere koliko brzo će ugrušci začepiti žilu ili zaustaviti protok krvi, što je poput modela srčanog ili moždanog udara“, rekao je.
Slični rezultati pojavili su se u studiji iz 2023. u kojoj je osam zdravih dobrovoljaca također konzumiralo istu količinu eritritola i vidjelo hiljadustruki skok te tvari u krvi.
“(Eritritol) je ostao povišen iznad praga potrebnog za pokretanje i povećanje rizika od zgrušavanja sljedeća dva do tri dana”, rekao je Hazen u to vrijeme.
Ta je studija također analizirala krv više od 4000 ljudi u Sjedinjenim Državama i Europi i otkrila da oni s najvišom razinom eritritola imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar.
“Ono što vidimo kod eritritola jest da trombociti postaju super osjetljivi: samo 10% stimulansa proizvodi 90% do 100% stvaranja ugruška”, rekao je Hazen.
Studije su provedene na zdravim ljudima bez kroničnih bolesti; međutim, nalazi studije još uvijek vrijede za budućnost, rekao je Hazen.
Kad je riječ o riziku od kardiovaskularnih bolesti, povremene poslastice zaslađene šećerom u malim količinama mogu biti bolje od konzumiranja pića i hrane zaslađene šećernim alkoholima, rekao je. To posebno vrijedi za svakoga ko ima najveći rizik od zgrušavanja, srčanog i moždanog udara – poput onih s postojećom srčanom bolešću ili dijabetesom.
“Kardiovaskularne bolesti se razvijaju tokom vremena, a bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svijetu”, rekao je. “Moramo biti sigurni da hrana koju jedemo nije skriveni doprinos”.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!