Grickalice su postale neizostavne. Od keksa koje grickamo uz šalicu mlijeka do kokica koje jedemo dok gledamo film, čini se da stalno nešto žvačemo između obroka.
Hrskave poslastice nisu zdrave. Osim što su masne, sadrže puno soli. Važno je smanjiti unos soli jer se ona povezuje s visokim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Međutim, postoje namirnice koje sadrže više soli od vrećice čipsa, a možda toga uopće nismo svjesni. Nutricionistica Sonia Pombo otkrila je o kojoj je hrani riječ.
- Keksi
- Sir
- Pahuljice za doručak
- Hljeb
- Prerađeno meso
- Meso biljnog podrijetla
- Preljevi za salate i začini poput kečapa
- Gotova jela i juhe iz vrećice
“Iako sol u hrani ima svrhu spriječiti kvarenje i produžiti rok trajanja, proizvođači hrane ne moraju je dodavati toliko koliko to čine”, rekla je Pombo za The Telegraph.
Inače, maksimalna preporučena dnevna granica soli je do šest grama, što je otprilike jedna čajna žličica. Prosječni hrvatski građanin u danu pojede devet grama soli.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!