Ova jednostavna promjena u dnevnoj rutini može značajno smanjiti krvni pritisak

Zdravlje 14. apr 202415:31 0 komentara
Pixabay

Pokušavate li sniziti krvni pritisak? Svaki dan malo manje sjedite i mogli biste vidjeti iznenađujuće rezultate, kažu stručnjaci. Novo istraživanje sugerira da manje sjedenja može učiniti čuda za naše zdravlje.

U JAMA Open Network prošlog mjeseca objavljena je studija koja je promatrala 283 starije osobe u dobi od 60 do 89 godina, koje su podijeljene u dvije skupine: intervencijsku i kontrolnu.

Članovi kontrolne skupine bili su uključeni u deset susreta s trenerom koji im je pomogao postaviti ciljeve za zdraviji život. Članovi intervencijske skupine dobili su stajaći radni stol i uređaj za praćenje fitnessa koji ih je podsjećao na pauze tijekom dugotrajnog sjedenja.

Pokazalo se da je intervencijska skupina smanjila dnevno vrijeme provedeno u sjedećem položaju za oko 32 minute, dok kontrolna skupina nije iskusila nikakve promjene u količini sjedenja. Također, krvni tlak ispitanika intervencijske skupine bio je smanjen, što sugerira da samo 30 minuta manje sjedenja dnevno može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Naučnici su zaključili da su u populacijama s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povezanih zdravstvenih ishoda, male promjene u obrascima sjedenja dovoljne za poboljšanje njihovog krvnog pritiska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!