Ove stvari biste trebali ukloniti iz svog doma

Zdravlje 22. jun 202212:17
Izvor: Pexels

Ima li opasnih toksina u vašem domu? "Sve je više dokaza da sintetičke kemikalije koje se obično nalaze u kući doprinose bolesti i invalidnosti", kaže dr. Leonardo Trasande.

Ovo su stvari koje bi, kako navode stručnjaci, odmah trebali maknuti iz svog doma.

BPA

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se koristi za stvrdnjavanje plastike čija je uporaba zabranjena. “Scenarij iz noćne more je da jednog dana saznamo da sve više poremećaja, uključujući neplodnost i rak, može biti posljedica bisfenola A i pojaviti se tek nakon kumulativnog izlaganja.

Ali do tada smo svi nakupili toliko izloženosti da je prekasno preokrenuti učinke”, kaže Dr. Karin Michels “To bi se moglo reći i za druge tvari jednako, ali trenutno je bisfenol A glavna briga.”

Pesticidi

Studije pokazuju da ljudi koji jedu biljke koje nisu organski uzgojene utrostručuju svoju izloženost opasnim pesticidima. “Mnogi sintetički pesticidi otkriveni u uzorcima hrane i urina u ovoj studiji sadrže kemikalije koje ometaju endokrini sustav (EDC)”, kaže dr. Carlo Leifert.

Olovo

Olovo više nije dopušteno u spremnicima za hranu, benzinu ili boji, ali boja na bazi olova u starijim kućama i dalje je opasnost. Novi slučajevi trovanja olovnom bojom u djetinjstvu dijagnosticiraju se svake godine. Još mnogo toga moglo bi ostati neprijavljeno.

Odrasli izloženi olovnoj boji mogu patiti od visokog krvnog tlaka, glavobolje, vrtoglavice, smanjenih motoričkih sposobnosti, umora i gubitka pamćenja. Čak i male razine izloženosti olovnoj boji mogu naškoditi odraslima, piše portal Eatthis.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar