Ovo dezinfekcijsko sredstvo treba prestati koristiti, izaziva ozbiljne nuspojave

Zdravlje 23. maj 202113:02 0 komentara
Izvor: Unsplash / ilustracija

Od početka pandemije koronavirusa građanima se savjetuje da koriste dezinfekcijska sredstva kako bi održavali higijenu ruku i smanjili šansu za zarazu koronavirusom. Međutim, nekoliko dezinfekcijskih sredstava je opozvano zbog prisutnosti tvari koje mogu biti opasne za ljude.

Neki od tih proizvoda sadržavali su i metanol koji može biti toksičan za ljude. Metanol može izazvati bezbroj teških simptoma kada se apsorbira kroz kožu. Neke od neugodnijih komplikacija mogu uključivati trajno sljepilo, napadaje i povraćanje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) tijekom 2020. godine upozorila je na niz sredstava za dezinfekciju ruku zbog prisutnosti metanola i savjetovala građanima da te proizvode ne koriste.

FDA u novoj objavi navodi da je meksička tvrtka Dibar Nutricional S. de R.L. De C.V. dobrovoljno opozvala svoje bočice za dezinfekciju ruku Dibar Labs. Tvrtka je opozvala još dva svoja proizvoda, ProtectoRx Sanitizer i Advance Hand Sanitizer. Svi navedeni proizvodi opozvani su jer sadrže metanol, prenosi BGR.

“Znatno izlaganje metanolu može rezultirati mučninom, povraćanjem, glavoboljom, zamagljenim vidom, trajnom sljepoćom, napadajima, komom, trajnim oštećenjem živčanog sustava ili smrću”, navodi FDA u svojoj objavi.

Također navode da su mala djeca i adolescenti više izloženi riziku te da tvrtka do sada još nije zaprimila nijednu prijavu nuspojava povezanih s ovim opozivom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!