Ovo je 10 razloga zašto bi trudnice trebale jesti smokve

Zdravlje 27. aug 202416:01 0 komentara
Ilustracija

Smokve su jedno od najstarijih uzgojenih voćaka, koje datiraju najmanje 5000 godina P.N.E.

Smokve su cijenjene od davnina zbog svojih afrodizijačkih svojstava, a u mnogim se kulturama smokve smatraju simbolom plodnosti.

Stari su mislili da mliječno-bijela tvar (zapravo prirodni lateks) koja kaplje s odrezane stabljike predstavlja “univerzalnu energiju” i da se koristila za liječenje neplodnosti i promicanje zdrave laktacije, piše miss7mama.

Evo deset fascinantnih činjenica o smokvama koje ih čine nevjerojatnim dodatkom svačijoj prehrani, a osobito trudničkoj.

Smokve imaju više minerala od bilo kojeg drugog uobičajenog voća ili povrća. Posebno su bogate kalcijem, željezom, kalijem i cinkom, ključnim nutrijentima za zdravu trudnoću.

Visok sadržaj kalija u smokvama može pomoći u kontroli krvnog tlaka, a time i hipertenzije povezane s preeklampsijom, opasnim stanjem u trudnoći.

Sadržaj minerala u smokvama vrlo je sličan onom u majčinom mlijeku!

Smokve imaju najveći udio vlakana od bilo kojeg običnog voća. Bogate i netopivim i topivim vlaknima, smokve stvarno pomažu u ublažavanju zatvora koji je tako čest tijekom trudnoće.

Smokve sadrže proteolitički enzim koji također pomaže probavi, koja je prirodno usporena tijekom trudnoće.

Smokve su jako alkalne, a time i alkalizirajuće, što se pokazalo kao sredstvo za suzbijanje želje za hranom. To može pomoći u kontroli onih ne baš zdravih nagona koji mogu sabotirati zdravu prehranu u trudnoći.

Smokve su bogate vitaminom B6, za koji se dugo smatralo da je koristan u ublažavanju jutarnjih mučnina.

Čak je i lišće smokve ljekovito: pokazalo se da njihovo konzumiranje smanjuje, pa čak i eliminira potrebu za inzulinom kod dijabetičara. Stoga njihovo uzimanje može pomoći u kontroli ili izbjegavanju gestacijskog dijabetesa. Nadalje, ova sposobnost balansiranja razine šećera u krvi trebala bi pomoći u ublažavanju čitavog niza simptoma – od jutarnjih mučnina do promjena raspoloženja.

Suhe smokve sadrže značajne količine Omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za optimalan razvoj fetusa. Konzumacija obilnih količina Omega-3 tijekom trudnoće također je povezana s nižom učestalošću prijevremenih trudova i prijevremenog poroda.

Psoraleni, kemikalija koja se nalazi u smokvama, koristi se za liječenje mnogih problema pigmentacije kože i može biti korisna u prevenciji melazme, “maske trudnoće”.

Ipak, prevelika konzumacija može imati laksativni učinak, dovesti do grčeva ili proljeva što stvara rizik za nastanak dehidracije. Prevelika količina može naglo podići razine glukoze u krvi, a smanjiti krvni tlak što uzrokuje niz neugodnih simptoma poput slabosti i vrtoglavice. Nekoliko smokava dnevno bit će sasvim dovoljno za zasladiti se i napuniti tijelo važnim nutrijentima za rast i razvoj djeteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!