Prema stručnjacima za zdravlje, 75 posto grickalica koje jedemo su ozbiljno prerađene, što može biti pogubno za zdravlje. Ali ne samo to, kao što je važno kakve grickalice konzumiramo, isto tako je važno vrijeme kada ih uzimamo.
Govoreći u epizodi podcasta o prehrani ZOE, dr. Sarah Berry razgovara sa suosnivačima ZOE-a Timom Spectorom i Jonathanom Wolfom o važnosti odabira pravog vremena za užinu.
“Istraživanje zaista jasno pokazuje da ako jedete kasno, dakle nakon šest ili vrlo kasno nakon 21 sat, to ima stvarno nepovoljne učinke na vaše zdravlje i postoji mnogo drugih kontrolnih ispitivanja koja to potvrđuju”, kaže ona.
Prema dr. Berry, 35 posto nas jede grickalice kasno navečer.
Ono što je važno za nivo glukoze u krvi i energiju ako ćete već jesti grickalice, kažu, je njihova kvaliteta.
Doktorica Berry kaže da se kune u tamnu čokoladu.
“Još uvijek ću pojesti tu tamnu čokoladu. I pokušavam se osjećati bolje misleći da u Španiji još nisu ni večerali!”, dodaje šaljivo, sugerišući na tradiciju kasnog objedovanja u Španiji.
Drugi zdravi međuobroci koje biste mogli pojesti ako ste gladni navečer su:
Miješani orašasti plodovi
Guacamole i nasjeckano povrće
Grčki jogurt i bobičasto voće
Kriške jabuke i maslac od kikirikija
Tamna čokolada i bademi
Kriške krastavca s humusom
Tvrdo kuhana jaja
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!