Ovo voće i orašasti plodovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma demencije

Zdravlje 30. maj 202415:20 0 komentara
Shutterstock

Dok naučnici ulažu napore kako bi saznali više o stanju demencije i njegovom tretiranju, dug je put do prevencije i liječenja. Prema Alzheimer’s Disease International udruženju svake tri sekunde neko u svijetu razvije demenciju.

Međutim, novo istraživanje sa Univerziteta u Kopenhagenu otkrilo je da tvar koja se prirodno nalazi u naru, jagodama i orasima može biti ključna za ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti.

Kako određeno voće i orašasti plodovi mogu ublažiti simptome demencije

Govoreći za Futurity, Vilhelm Bohr, profesor na odjelu za staničnu i molekularnu medicinu na Univerzitetu u Kopenhagenu, rekao je: “Naše istraživanje na mišjim modelima s Alzheimerovom bolešću pokazuje da urolitin A, koji je prirodna tvar u naru, može ublažiti probleme s pamćenjem i druge posljedice demencije”.

“Iako je studija provedena na modelima miševa, izgledi su pozitivni. Do sada su istraživanja pokazala obećavajuće rezultate za tvar u mišićima, a planiraju se i klinička ispitivanja na ljudima”, dodao je.

Objasnio je da ljudi s neurodegenerativnim bolestima doživljavaju disfunkciju mitohondrija, također poznatu kao mitofagija. To znači da mozak ima poteškoća s uklanjanjem slabih mitohondrija, koji se tako nakupljaju i utječu na rad mozga.

“Ako ste u mogućnosti stimulirati proces mitofagije, uklanjajući slabe mitohondrije, vidjet ćete neke vrlo pozitivne rezultate”, ističe.

Što je sljedeće u istraživanju

Istraživači tek trebaju potvrditi koliko je tačno potrebno i koliko se može uzeti bez nuspojava.

“Još uvijek ne možemo reći ništa konačno o dozi. Ali pretpostavljam da je to više od jednog nara dnevno. Međutim, tvar je već dostupna u obliku tableta i trenutno pokušavamo pronaći pravu dozu”, zaključio je Bohr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!