Konzumacija ultraprerađene hrane povezana je s ranim rizikom od smrti, prema rezultatima 30-godišnje studije, ali se naglašava i kako različita hrana ima različite učinke.
Prerađeno meso i slatka hrana i pića nisu u korelaciji s istim rizicima kao ultraprerađene integralne žitarice, na primjer, rekao je glavni autor studije dr. Mingyang Song, vanredni profesor kliničke epidemiologije i prehrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja TH Chan.
Studija je analizirala podatke više od 100 hiljada zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji u povijesti bolesti nisu bolovali od raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Od 1986. do 2018. sudionici su svake dvije godine davali informacije o svom zdravlju i životnim navikama.
Svake četiri godine ispunjavali su detaljan upitnik o hrani.
Grupa koja je jela najmanje ultraprerađene hrane jela je u prosjeku oko tri porcije dnevno, dok je najveća bila u prosjeku sedam porcija dnevno, prema studiji objavljenoj u srijedu u magazinu The BMJ.
Oni koji su jeli najviše imali su 4% veći rizik od smrti iz bilo kojeg razloga, uključujući 9% veći rizik od neurodegenerativnih smrti, pokazuju podaci.
Song je opisao korelaciju kao “umjerenu”, napominjući da veza nije jednako jaka među svim vrstama ultraprocesirane hrane.
Nalazi u ovoj studiji bili su u skladu sa stotinama drugih studija, ali ono što ovu studiju čini jedinstvenom je njezino analiziranje različitih podgrupa unutar kategorije ultraprerađene hrane, rekla je dr. Marion Nestle, profesorica emerita Paulette Goddard za prehranu, proučavanje hrane i javno zdravstvo na Univerzitetu New York.
Trebamo li se riješiti sve ultraprerađene hrane?
Song nužno ne savjetuje potpuno odbacivanje sve ultraprerađene hrane jer je to raznolika kategorija
“Žitarice, kruh od integralnog zrna, na primjer, također se smatraju ultraprerađenom hranom, ali sadrže razne korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala”, rekao je. “S druge strane, mislim da bi ljudi trebali pokušati izbjegavati ili ograničiti konzumaciju određene ultraprerađene hrane, kao što je prerađeno meso, pića zaslađena šećerom i također potencijalno umjetno zaslađena pića”.
Također postoji više pitanja na koja je potrebno odgovoriti kada je riječ o ultraprerađenoj hrani.
Ukupna prehrana je najvažnija
Istraživači su također otkrili da je najvažniji faktor za smanjenje rizika od smrti kvaliteta ukupne prehrane osobe, rekao je Song.
“Ako ljudi održavaju općenito zdravu prehranu, ne mislim da se trebaju bojati ili biti izbezumljeni”, rekao je. “Ukupni obrazac prehrane još uvijek je dominantan faktor koji određuje zdravstvene rezultate”.
Zdrava prehrana je raznolika, sa što više šarenog voća i povrća te integralnih žitarica, pojašnjavaju stručnjaci.
Ističu da ako smo zabrinuti zbog aditiva u hrani, onda trebamo odabrati hranu koja ima niske razine aditiva. “Samo vodite računa o nutritivnom sadržaju (ultraprerađene hrane) koju ste odlučili konzumirati”.
Također je važno prepoznati da hranu treba jesti uravnoteženo. Voćni sok sadrži korisne vitamine, minerale i antioksidanse ako se konzumira u umjerenim količinama, ali previše će imati visoke razine šećera koji mogu nadjačati njihove prednosti.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!