Ovulacija: Šta je, kako je najlakše prepoznati i kako se tačno računa?

Zdravlje 28. nov 202216:09
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Ovulacija je proces u kojemu se zrela jajna stanica oslobađa iz jajnika. Nastupa otprilike 14. dana ciklusa, a u vrijeme ovulacije su veće šanse za trudnoćom. Kod nekih se žena ovulacija može manifestirati bolovima ili iscjetkom, dok će kod nekih, iz određenih razloga, izostati.

Šta je ovulacija

Kod žena koje imaju regularan ciklus do ovulacije dolazi svaki mjesec. U ovo vrijeme u mjesecu se zrela jajna stanica oslobađa iz jednog jajnika. Nakon što se oslobodi, jajna stanica se kreće niz jajovod i tamo ostaje do 24 sata, gdje onda može biti oplođena.

Iako jajna stanica živi samo 24 sata, sperma može preživjeti u maternici tri do pet dana pa do trudnoće može doći i nakon spolnog odnosa koji se dogodio oko pet dana prije ovulacije i dan nakon ovulacije. Nakon ovulacije, povećava se razina hormona progesterona, što pomaže pripremiti maternicu na trudnoću. Upravo je u vrijeme ovulacije i najveća šansa za trudnoću.

Kada menstrualni ciklus traje 28 dana, ovulacija se javlja od 12. do 14. dana prije početka nove menstruacije. Kod žena koje nemaju regularni ciklus koji traje 28 dana, ovulacija može doći prije ili kasnije, a može se pratiti po brojnim aplikacijama koje nude menstrualne kalendare kojima se može pratiti stanje, a potom i izračunati kada je vrijeme ovulacije.

Kako prepoznati ovulaciju?

Osim kalendarski, neke će žene ovulaciju moći prepoznati i po simptomima kao što su proziran, rastezljivi iscjedak koji nekada može biti i smeđi, dok se kod nekih može javiti i slabija ili jača bol u području jajnika, osjetljivost grudi, pojačana želja za seksom ili nadutost. Jednako tako, u ovim danima može doći do blago povišene bazalne tjelesne temperature.

Bazalna temperatura se mjeri svako jutro nakon barem četiri ili više sati spavanja, a u ovulaciji će ova temperatura porasti i za pola stepena. Ipak, važno ju je bilježiti nekoliko mjeseci kako biste znali koje su vrijednosti kod vas normalne, a koje povišene. Pomoći u određivanju ovulacije mogu i testovi za određivanje ovulacije, poput trakica na koje se potrebno pomokriti ili čak test iz sline.

Važno je napomenuti kako neće baš sve žene imati ove simptome kod ovulacije, dok se kod nekih može pojaviti samo jedan simptom. Ipak, ako je bol koja se javlja u ovulaciji intenzivna i nepodnošljiva, potrebno je posjetiti ginekologa jer se može raditi o stanjima kao što su endometrioza ili spolno prenosive bolesti.

Neredovna ovulacija

Žene koje nemaju regularan menstrualni ciklus, neće ni svaki mjesec imati ovulaciju ili se ona neće provoditi kako spada. Ovulacija se može pojaviti i dan prije ili poslije predviđenog, na što utječe stres ili promjena prehrane kao što je dijeta. Jednako tako i promjene u hormonima, dojenje, poremećaji u radu štitnjače ili sindrom policističnih jajnika mogu utjecati na neredovitost ovulacije ili na potpuni izostanak iste. Također, žene koje piju kontracepcijske pilule ili druge hormonske kontracepcije nemaju ovulaciju.

Zaključak

Ovulacija je normalan dio menstruacijskog ciklusa kod žena, pri čemu su najveće šanse za trudnoćom. Kada je ovaj ciklus regularan, ovulacija nastupa između 12. i 14. dana prije početka nove menstruacije. Može se prepoznati po nekoliko simptoma, ali jednako tako, u nekim slučajevima može i izostati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar