Pet ključnih vitamina koje je potrebno uzimati tokom zime

Shutterstock

Ako osjećate da ste loše raspoloženi tokom zimskih mjeseci, umorni ste, razdražljivi i teško vam je ustati ujutro, možda imate takozvani sezonski afektivni poremećaj. Zdravstveni stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, toplu hranu i pića, i isprobavanje novih hobija kao neke od načina za suzbijanje ovih simptoma, ali preporučuju se i specifični vitamini kako biste se izborili protiv simptoma umora i poboljšali tmurno zimsko raspoloženje.

Za malaksalost i umor uzmite magnezij

Magnezij pomaže u proizvodnji primarne energije u našim ćelijama i ključan je za energetski metabolizam. Osim toga, nedovoljna količina magnezija može pogoršati osjećaj umora.

Za povećanje energije uzmite vitamin B12

Ako vam nedostaje vitamina B12, njegovo uzimanje vam može pomoći u povećanju nivoa energije, ostavljajući osjećaj revitalizacije. Također podržava naš živčani i probavni sistem dok održava naše krvne stanice zdravima.

Ako imate manjak B12, mogli biste osjetiti simptome kao što su umor, osjećaj slabosti, nedostatak zraka i glavobolje. Vitamin B12 također se prirodno može naći u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.

Za jačanje imuniteta uzimajte vitamin C

Naravno, s hladnijim mjesecima dolaze i sezonske bolesti poput prehlade i gripe. Vitamin C neophodan je tokom ovih mjeseci za održavanje imunološkog sistema, kao i za sprječavanje i ublažavanje upala.

Za poboljšanje raspoloženja uzimajte omega 3

Omega 3 vam može pomoći da dobijete mali poticaj koji vam je potreban i može imati pozitivan učinak na raspoloženje.

Omega 3 obično se nalazi u plodovima mora, orašastim plodovima i sjemenkama, a to su sve namirnice koje u hladnijim mjesecima konzumiramo manje zbog sezonskih promjena i dostupnosti ribe.

Međutim, važno je napomenuti da naše tijelo ne može prirodno proizvoditi omega 3 na način na koji to može za druge vitamine pa je uzimanje dodataka prehrani, osobito u ovo doba godine, ključno.

Poboljšajte zdravlje s vitaminom D

Vitamin D je ‘sunčev vitamin’ i puno ga više prirodno dobivamo od sunčeve svjetlosti tokom toplijih mjeseci. Naravno, tokom jeseni i zime vidimo puno manje sunca i, kao rezultat toga, izloženi smo riziku od nedostatka vitamina D.

Ne samo da je vitalan za naše zdravlje, vitamin D je također bitan za održavanje normalne funkcije imunološkog sistema i razine kalcija u krvi. Ovo je važno za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića.

Dok vitamini mogu biti od pomoći u jačanju našeg tijela, ako se ove zime borite sa svojim mentalnim zdravljem i to utječe na svakodnevni život, najbolje je da razgovarate sa svojim doktorom opće prakse koji vam može ponuditi dodatnu podršku, piše HuffPost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad