Vrućine i sunce umaraju organizam. Na udaru je naročito koža i opće je poznato da je npr. mrkva namirnica koju trebamo redovito jesti tokom ljetnih mjeseci ali postoje i neke druge supernamirnice koje će našem orgamnizmu pomoći da lakše funkcioniše tokom ljetnih mjeseci.
U nastavku vam donosimo deset ljetnih supernamirnica.
Paradajz – saveznik ljepote
Paradajz je namirnica, koja je bogata vitaminima A, C, E, bioflavonoidima te biološki aktivnim materijama poput likopena i tomatina, ljeti je možemo nabaviti po povoljnijim cijenama, a neki se usude uzgojiti organski paradajz i na svom balkonu.
Zbog svog pozitivnog uticaja na kožu paradajz se naziva i „saveznikom“ ljepote. Konzumirajući paradajz možete smanjiti upalne procese na koži , nastale djelovanjem štetnih UV zraka i tako neutralisati opasne molekule, koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu. Često pravite salate i konzumirajte paradajz na razne načine. Kada ga kupujete pažljivo birajte komade koji ne izgledaju baš presavršeno. Domaći paradajz je naravno najbolji izbor ali ga je teško pronaći na tržištiu.
Zelena salata, malo kalorija i puno tečnosti
Oko 400. godine prije naše ere, čuveni Hipokrat bio je veliki zagovornik konzumiranja zelene salate. Zelena salata sadrži obilje vitamina A i K, kao i gvožđe, folat i vitamin C. Ima jako malo kalorija, a vitamin A pomaže nam u očuvanju kože i očiju koji su posebno na udaru ljeti. Korisno je da znaš da 96% zelene salate čini voda, što je čini savršenom namirnicom za hidrataciju tvog organizma tokom ljetnih mjeseci. Zato kada god možete konzumirajte salatu. Važno je napomenuti da nije dovoljno zelenu salatu samo isprati pod mlazom vode već se preporučuje temeljnije pranje. Zelenu salatu je najbolje pripremati neposredno pred obrok kako da bi se sačuvala njena svježina, čvrstina i hranljive i zaštitne materije.
Lubenica – Idealno ljetnje voće
Gotovo kompletan sadržaj lubenice čini voda: oko 92 odsto. Upravo zbog toga, lubenica je najidealnije letnje voće. Svaki sočan i osvježavajući zalogaj ima značajan nivo vitamina A, B6 i vitamina C. Najznačajnije supstance koje sadrži lubenica jesu antioksidanti (poput likopena), antioksida i aminokiselina. Lubenica sadrži i određenu količinu kalijuma.
Tikivce
Tikvice su nezaobilazni dio ljetnje trpeze, posebno zbog toga što se mogu kombinovati uz razliite namirnice, i super su ukusne. Pored toga, sadrže pektin koji poboljšava rad srca i smanjuje holesterol.
Kivi
Vitamina C se takođe pokazao kao veliki „zaštitnik“ kože i njenih ćelija od štetnog uticaja sunca, jer održava njenu elastičnost i spriječava pojavu bora.
Svakodnevna konzumacija namirnica poput: kivija, limuna, paprike, pomorandže, jagode i dr, omogućava nam dovoljan unos vitamina C.
Pored gore nabrojanih namirnica u ljetnom periodu konzumirajte i borovnice, krastave i drugo sezonsko voće i povrće.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!