Petrović: BiH u prosjeku čeka na inovativni lijek tri godine

Zdravlje 07. dec 202211:45
Izvor: N1

Da li Evropi prijeti nestašica lijekova? O lancima snadbijevanja BIH lijekovima za Novi dan govorila je Ana Petrović - direktorica Udruženja inovativnih farmaceutskih proizvođača lijekova u BIH.

“U BiH nisu svi podaci dostupni, ne postoje registri pacijenata ni za najučestalija oboljenja. Rade su neka predviđanja, a niko se ne bavi predviđanjem stalnog broja pacijenata. Ne postavlja se pacijent u centar sistema”, govori Petrović, ističiću kako nemamo registar.

Gdje se troše novci i na šta se troše, pita se Petrović.

“Nemamo kvalitetnu analitiku. Potrebno je da država odredi strategiju kako će u budućnosti finansirati zdravstvo. Mi smo najvećim brojem generička zemlje, gdje se liječimo generičkim lijekovima”, navela je ona.

U prosjeku, istaknula je Petrović, prođe tri godine dok pravi inovativni lijek dođe do pacijenata u BiH.

“Inovativni lijek je lijek kompanije koje su članice udruženje i BiH treba da bude sretna jer ima 10 kompanija prisutnih, one stvaraju nove lijekove. Ti lijekovi budu pod patentnom zaštitom, nakon čega generički proizvođači dobivaju priliku da otkupljuju licencu i prave generičke lijekove i normalne lijekove sa puno nižim cijenama. I generička industrija nam služi da štedimo novac, a kako bi se taj novac ponovo investirao u novi lijek”, zaključila je Petrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar