Ponovno se promijenio prvi simptom covida. Pogledajte o čemu je riječ

Zdravlje 03. jan 202322:03
REUTERS/Zorana Jevtic

Od pojave covida-19 suočavali smo se s nekoliko varijanti virusa SARS-CoV-2. Jedni su uzrokovali blage simptome, drugi teže, ali zajednička im je bila sklonost različitom rasponu simptoma ili različitoj kronologiji zdravstvenih problema koje su uzrokovali.

U ranijim fazama pandemije najčešći simptomi bili su groznica, kašalj, gubitak mirisa i okusa te bol u prsima, i to osobito kod alfa i delta varijanti. Omikron je, međutim, donio blaži tok bolesti koja je uglavnom praćena grloboljom, curenjem nosa, glavoboljaom i umorom.

Prema izvješćima, čini se da se glavni simptom covida opet promijenio te je sada najčešći simptom postala mialgija.

Mialgija, odnosno bolovi u mišićima nastaju zbog učinaka upalnih molekula koje oslobađaju imunološke stanice kao odgovor na virus. Radi se o simptomu koji je bio jedan od najdominantnijih simptoma 2021. godine, kada se pojavio omikron.

Prema riječima južnoafričke liječnice Angelique Coetzee koja je prva otkrila omikron varijantu, mialgija češće intenzivnije pogađa necijepljene pacijente. Ipak, i cijepljene osobe također mogu osjetiti ovaj simptom, piše Times of India.

Mialgija je osjetljivost koja se osjeća na lokalnom području, ali može se povezati i s raširenom boli. Opisuje se kao dugotrajna ili kratkotrajna bol u mišićima koja se javlja u mirovanju i tijekom kretanja.

Mialgija povezana s covidom češće pogađa ramena ili noge te traje u prosjeku dva do tri dana, ali ponekad je potrebno i duže.

Ostali najčešći simptomi

Neki od najčešćih simptoma covida na koje treba obratiti pažnju su:

– Bolno grlo, osjećaj grebanja u grlu

– Vrućica

– Curenje nosa

– Glavobolja

– Uporan kašalj

– Umor

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar