Postcovid kod djece: Obratite pažnju na lupanje srca, kratak dah i znojenje

Zdravlje 12. maj 202211:14
N1

Prof. dr. Senka Dinarević-Mesihović u Novom danu govorila je o postcovid uticaju na kardiovaskularni sistem djece, koji je utvrdila studija koja je prezentirana u Splitu, a za nekoliko dana će biti prezentirana u Ženevi.

Govoreći o studiji, Dinarević-Mesihović je kazala da je u njoj učestvovalo 70 djece, uzrasta od dva dana do 18 godina.

“To su djeca koja su imala covid ili su bila u kontaktu sa covidom. Kao svi u svijetu, kada je nastupio covid, mi smo morali da učimo i vidimo kako ta pošast ima uticaj na kardiovaskularni sistem i zdravlje djece”, pojasnila je.

Navodi da su nakon uzimanja anamneze, pregleda i nalaza, simptomi utvrđeni u dva slučaja.

“Otkrili smo kod dva dječaka, uzrasta 14 i 15 godina, koji su imali simptome zamaranja, bola u predjelu grudnog koša, da su imali i povišene laboratorijske vrijednosti koje su govorile za infekt srčanog mišića, koji se reperkutovao proširenjem krvnih sudova. Išli smo sa terapijom nesteroidnim antireumaticima, antikoagulansima, velike doze vitamina i bila je pošteda od bilo kakve aktivnosti. Vrlo sretni, nakon tri sedmice poslije završetka tog tretmana, djeca su bila bez simptoma, laboratorijski nalazi uredni i dijametri koronarnih sudova su bili onakvi kakvi trebaju”, kazala je doktorica.

Pojasnila je na šta roditelji trebaju obratiti pažnju.

“Uobičajeni simptomi su lupanje srca, kratak dah, znojenje, ili da ljekari čuju šum na srcu ili otkriju nepravilan rad koji odmah usmjeri da trebamo raditi EKG i sve pretrage koje idu”, kazala je.

Govoreći o djeci koja se bave sportom, doktorica kaže da se nakon kontakta sa covidom djeca trebaju ponovo uključiti u sportske aktivnosti četiri do šest sedmica poslije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad