Poziv koji je iznenadio mnoge: SZO savjetuje upotrebu tradicionalne medicine

Nauka 18. aug 202316:43 0 komentara
Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je ove sedmice zemlje da integriraju tradicionalnu i komplementarnu medicinu u svoje nacionalne zdravstvene sisteme, uprkos značajnim kritikama zbog podrške praksama koje neki stručnjaci smatraju pseudonaukom.

“Tradicionalna medicina dala je ogroman doprinos ljudskom zdravlju i ima veliki potencijal”, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na Globalnom samitu tradicionalne medicine u Indiji u četvrtak.

Čelnik UN-ovog zdravstvenog tijela rekao je da tradicionalna medicina “nije stvar prošlosti”, dodavši da postoji sve veća potražnja za njom te da je važna za prevenciju i liječenje nezaraznih bolesti. “Pozivamo sve zemlje da se obavežu na ispitivanje načina na koji najbolje integrirati tradicionalnu i komplementarnu medicinu u svoje nacionalne zdravstvene sisteme”, rekao je.

Zdravstvena osiguranja rutinski ne nadoknađuju troškove komplementarnih i alternativnih lijekova, a istraživanje iz 2020. pokazalo je da su u Europi zemlje poput Švedske, Danske i Norveške nadoknadile veći broj ovih tretmana u usporedbi s Poljskom, Mađarskom i Češkom, piše Politico.

Poziv je izazvao salvu kritika stručnjaka i javnosti zbog stava SZO-a. U nizu objava na X, platformi prije poznatoj kao Twitter, SZO pojašnjava kako je tradicionalna medicina bila okosnica nekih važnih naučnih dostignuća.

Mnogi su prozivali organizaciju za promociju “pseudonauke”, a posebno zamjerajući promociju homeopatije.

“Stvarno @WHO? Homeopatija nije tradicionalna medicina! To je nadriljekarstvo koje je izmislio Nijemac prije samo 225 godina”, napisao je David Gorksi, hirurški onkolog koji uređuje web stranicu Science-based Medicine.

Odgovarajući na povratne informacije o toj objavi, SZO je rekao da se “slažu da je ova poruka mogla biti bolje artikulirana”.

“Naš rad ima za cilj donijeti dokaze i naučnu potvrdu o tradicionalnoj medicini kako bi milioni ljudi širem svijeta koji koriste komplementarnu i tradicionalnu medicinu razumjeli je li sigurna i učinkovita te da su bolje zaštićeni”, saopšteno je iz SZO-a.

“Kada se naučno potvrdi, tradicionalna medicina ima potencijal premostiti praznine u pristupu za milione diljem svijeta”, dodaje se u objavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!