Prirodni afrodizijaci: Pojačavaju seksualnu želju, a neke već imate kod kuće

Zdravlje 01. feb 202115:48 0 komentara
Unsplash

Prije nego posegnete za tabletama za povećanje libida, isprobajte neke od provjerenih prirodnih afrodizijaka koji poboljšavaju seksualno iskustvo.

U svijetu postoji uvriježeno mišljenje da proizvodi za povećanje seksualne želje trebaju samo starije osobe, no i mnogo mlađi, oni koji bi po nekim pravilima trebali ‘pucati’ od entuzijazma i želje za seksom, u nekim se trenucima u životu počnu pitati gdje im je nestala volja i želja za dodirom?

To ne čudi jer na želju za seksom i intimnim stapanjem utječe mnoštvo faktora, do kojih su najčešći stres, umor, loša prehrana, pušenje, alkohol, premalo kretanja, ali i uzimanje nekih lijekova poput kontracepcijskih pilula te zdravstveni problemi.

Ipak, ovom problemu možemo doskočiti na vrlo lak, jednostavan i ono što je najvažnije – prirodan način. Naravno, uvijek možete posegnuti i za tabletama koje dižu libido, ali zar nije bolje prvo isprobati namirnice i biljke koje možda već imate kod kuće?

Najbolji prirodni afrodizijaci
Afrodizijaci se spominju i koriste već stoljećima u mnogim narodima te označavaju sve pripravke koji pojačavaju seksualnu želju. Većina njih djeluje tako da poboljšava cirkulaciju u intimnim dijelovima, zagrijava tijelo i daje nam više energije.

Dok za neke postoje snažni znanstveni dokazi, drugi glase kao afrodizijaci zahvaljujući usmenoj predaji, ali njihovo djelovanje ne potkrepljuju studije.

Pa, koji su to najbolji prirodni afrodizijaci?

Maca
Poznat i kao “ginseng s Anda”, maca (izgovara se ‘maka’) je peruanski korijen koji su prema legendi Inke davale svojim ratnicima kako bi im povećali snagu i izdržljivost. Prepuna je zdravih masnih kiselina, tanina, alkaloida, mnogih vitamina i minerala, glugozinata i sterola koji stimuliraju plodnost i libido.

Istraživanje je pokazalo da maca može pomoći u smanjenju gubitka libida koji se obično javlja kao nuspojava određenih antidepresiva, a razne studije na miševima pokazale su povećanje libida u glodavaca nakon konzumiranja ove biljke. Macu možete nabaviti u obliku praha i umiješati je u napitke, smoothieje, zobene kaše ili druga jela.

Ginko biloba
Ginko je jedna od najstarijih biljaka u kineskoj narodnoj medicini i koristi se za bolje pamćenje, koncentraciju, ali i za povećanje seksualne želje i izdržljivosti u krevetu. Možemo je naći u mnogim oblicima – kapsulama, čaju, tinkturama, tabletama, ali je najučinkovitiji ekstrakt listova ginka.

Znanost tvrdi da ginko biloba pomaže opustiti i proširiti krvne žile pa su intimni dijelovi stoga više opskrbljeni krvlju. Ipak, s ginkom treba oprezno jer neke studije tvrde da razrjeđuje krv.

Ashwagandha
Ova biljka poznata je i kao indijski ginseng koji povećava seksualnu želju, užitak i performanse u krevetu. Spada pod najvažnije ayurvedske adaptogene biljke koje posebno pomažu ženama vratiti izgubljeni libido. Prah gomolja ashwagandhe regulira hormone i vraća ih u optimalno stanje te smanjuje stres, što posljedično utječe i na libido.

Piskavica
Osim što snižava šećer u krvi, smanjuje kolesterol i potiče proizvodnju mlijeka, sjeme piskavice jača spolnu moć, kako kod žena, tako i kod muškaraca, zahvaljujući spoju diosgeninu koji potiče stvaranje spolnih hormona.

U jednoj maloj studiji, muškarci koji su uzimali 600 mg ekstrakta piskavice dnevno tijekom 6 tjedana, rekli su da su doživjeli povećano seksualno uzbuđenje i više orgazama. Osim toga, žene su također pokazale značajan porast seksualne želje i uzbuđenja tijekom osmotjednog uzimanja piskavice.

Šafran
Šafran je začin porijeklom iz jugozapadne Azije i smatra se jednim od najskupljih, ali i najaromatičnijih začina na svijetu. Često se koristi kao alternativni lijek za liječenje depresije, smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.

Štoviše, šafran je popularan i zbog svojih potencijalnih afrodizijačkih svojstava, posebno kod osoba koje uzimaju antidepresive. Jedno je istraživanje pokazalo da se skupini muškaraca, koji su uzimali 30 mg šafrana dnevno tijekom 4 tjedna, poboljšala erektilna funkcija, u usporedbi s muškarcima koji su dobivali placebo.

Za još nekoliko namirnica se smatra da povećavaju seksualnu želju, no za njih ima premalo znanstvenih dokaza. Ipak, nije ih zgorega isprobati. To su:

čokolada
kamenice
avokado
ljute papričice
med
orašasti plodovi
Naravno, prije nego se bacite na isprobavanje, upitajte se utječe li na vaš libido i nedostatan seksualni život nešto što vas muči, bilo to nezadovoljstvo vezom, stres zbog posla ili zdravstveni problem.

Možda jednostavno trebate predah i malo vremena za sebe i partnera kako biste napunili baterije i ponovno dobili želju za intimnošću!

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!