Ranice u nosu: Uzrok, simptomi i kako ih najbolje i učinkovito liječiti?

Zdravlje 20. jan 202217:371 komentar
Izvor: Pixabay.com

Ranice se mogu javiti na svim dijelovima tijela pa i na te u nosu, znaju biti vrlo neugodne, a najčešći razlog je nesklad u organizmu.

Kroz nosnu šupljinu udišemo zrak koji tijekom zime može biti vrlo suh pa je nosu vrlo česta pojava stvrdnute, osušene sluzi koja podsjeća na kraste. Ipak, ona nije zabrinjavajuća poput ozbiljnih krastica i ranica koje se mogu tamo pojaviti zbog niza razloga. Te ranice su obično bolnije, teže zacjeljuju, a osim na sluznici nosa mogu se pojaviti i na samom nosu i to najčešće kod male djece zbog nedovoljno razvijenih higijenskih navika, ali i mnogo drugih razloga.

Uzroci stvaranja ranica u nosu

Najčešći fizički uzrok stvaranja ranica u nosu jest kopanje nosa koje je, kao što smo već napomenuli, češće u male djece. Tako se prenose patogeni organizmi i bakterije na sluznicu nosa zbog čega dolazi do infekcija i stvaranja ranica.

No, neki od razloga mogu biti i sljedeći:

1. Alergija

Upala u nosnoj šupljini može uzrokovati kraste, a alergije su jedan od najčešćih uzroka upale. Ostali simptomi su suzne oči, svrbež kože i postnazalno kapanje.

2. HIV infekcija

HIV infekcije mogu uzrokovati sinusitis i rinitis kod oboljelih, što može uzrokovati kraste u nosu, a i bolne lezije koje mogu krvariti. Obično im treba dulje da zacijele i bolnije su. Dodatni simptomi koje možete osjetiti s krastama u nosu povezanim s HIV-om uključuju zubobolju, začepljen nos, glavobolje koje se pogoršavaju noću, uporno postnazalno curenje i bol ili pritisak iza očiju.

3. Trauma

Ozljede nosa i nosne šupljine također mogu izazvati pojavu ranica i krvarenja. Čak i navika čačkanja po nosu može uzrokovati pojavu krasta. Ako se to dogodi, ostavite je na miru. Uklanjanje kraste može uzrokovati razvoj druge kraste.

4. Herpes

Herpes simplex virus može uzrokovati čireve na usnama i u predjelu nosa koje se mogu pretvoriti u kraste kada zacjeljuju. Ostali simptomi izbijanja herpesa uključuju trnce na koži, laganu oteklinu i mjehuriće ispunjene tekućinom koji se nakon otprilike 8 do 10 dana pretvaraju u krastu.

5. Suh zrak

Ako često boravite u jako grijanim prostorijama s manjkom vlage, i to može biti uzrokom stvaranja ranica u nosu. Naime, zbog suhog zraka koža se isušuje i puca pa nastane lagano krvarenje koje potom prelazi u krastu.

6. Sinusitis

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a nastaje širenjem upale iz ždrijela ili nosa. Može biti uzrokovan respiratornim infekcijama, devijacijom septuma pa čak i alergijama, a najčešći simptom su krastice u nosu i blago krvarenje.

7. Nazalni sprejevi

Ako zbog suhog zraka ne možete disati, pogotovo noću, moguće je da prečesto posežete za sprejevima za nos koji sadrže kortikosteroide. Oni isušuju sluznicu pa nije čudo što vam se na njoj stvaraju kraste. Umjesto sprejeva se inhalirajte te udišite pare prirodnih eteričnih ulja poput ravensare koja je odlična u borbi protiv infekcija.

8. Konzumacija droga

Udisanje teških, ilegalnih droga kroz nos može uzrokovati ekstremnu iritaciju i oštećenje nosnih prolaza.

9. Rak nosne šupljine

Tvrde, hrapave kvržice u nosnom prolazu koje su postojane i ne reagiraju na liječenje mogu ukazivati na rak nosne šupljine. Ostali simptomi raka uključuju pritisak sinusa, krvarenje iz nosa, curenje iz nosa, utrnulost lica i bol ili pritisak u uhu. Ako ih primjećujete, odmah zakažite pregled kod liječnika.

Kako liječiti ranice u nosu?

Ranice u nosu obično same zarastu, no ako se to ne događa ni nakon tri tjedna, posrijedi je nešto ozbiljno pa je svakako preporučljivo tražiti mišljenje liječnika. Dakle, liječenje ranica u nosi u potpunosti ovisi o uzroku, a može ih se tretirati lokalnim antibakterijskim i anestetskim mastima i kremama koje potiču brže zacjeljivanje, antivirusnim sredstvima za stanja poput herpesa i HIV-a, dnevnim lijekovima protiv alergija te oralnim antibioticima za infekcije sinusa.

Za liječenje kod kuće učinkovit je vazelin kojim možete namazati ranice, a za lakše disanje koristite fiziološku otopinu. Također, suzdržite se od kopanja nosa, kao i pušenja te ostalih navika koje vam mogu samo pogoršati stanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar