S čime se sve suočavaju medicinske sestre na poslu: Od psovki do napada

Vijesti 31. jan 202310:101 komentar
N1

Zdravstveni radnici na radnom mjestu se suočavaju sa različitim situacijama što su medicinske sestre iz Sarajeva i Bijeljine za N1 posvjedočile. One su ispričale sa čime se susreću.

Nihada Kulovac, medicinska sestra iz Sarajeva ispričala je šta se njoj dogodilo.

“Jednom sam imala situaciju kada je pozvana policija. Ta osoba je sankcionisana novčanom kaznom. Situacija je izazvana tek tako. Bila sam na kartoteci, ljubazno sam pozdravila pacijenticu. Međutim, radilo se o pacijentici koja ima duševno oboljene koja je počela da psuje i izgovara neadekvatne riječi pa je napravila nemir u čekaonici i onda smo pozvali policiju”, prisjetila se Kulovac.

U Bijeljini policija baš nema posla za policijske organe.

“Nisu često zato zdravstveni radnici pokušavaju da riješe situaciju. U deset godina koliko ja radim samo se jednom ili dvaput to desilo”, navela je Milica Dikić, medicinska sestra u bolnici “Sveti Vračevi”.

U Bijeljini sve više stanovnika i pacijenata

U bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini evidentiraju sve više pacijenata usljed sve većeg broja stanovnika koji se doseljava u ovaj grad što je navela Milica Dikić iz ove zdravstvene ustanove.

“Sve više ima potreba da se poveća broj usluga. U odnosu na vrijeme prije korone i sada broj usluga se povećao za preko 40 posto. To nije mali procenat. Broj zdravstvenih radnika se povećao ali ne za toliki broj”, navela je Dikić.

N1

Zloupotrebe pacijenata

“Medicinske sestre su, ja to volim reći, tampon zona”, kazala je Kulovac i navela primjere kako dolazi do zloupotreba pacijenata koji imaju određene pogodnosti.

“Dođe supruga sa karticom svog supruga, RVI karticu, a pritom je suprug kući i nama oduzima vrijeme iako nema prednost jer ona ne spada u tu kategoriju”, kazala je Kulovac.

Također, Kulovac je navela kako stanje popraviti.

“Nama su potrebni ljudski resursi kako bi što prije pružili zdravstvenu zaštitu”, istakla je Kulovac.

Na kraju, obje su građane zamolile za više strpljenja i razumijevanja s ciljem dobijanja što bolje zdravstvene usluge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar