Savjeti dermatologa: Kako zaštititi kožu od sunca?

Novi dan 25. jun 202110:09 > 11:26 0 komentara
N1

Tamara Jovović-Sadiković, specijalista dermatovenerologije, pojasnila je kako zaštititi kožu od sunca u svakodnevnim aktivnostima, kao i na moru. Kazala je da ne postoji ništa gore za starenje kože od sunca.

Jovović-Sadiković je istakla da je sunce jednako jako, bili na moru ili u gradu, te da može izazvati različite vrste oštećenja kože.

“Najbolje je ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati, ali ako morate onda pola sata prije izlaska trebate se namazati kremom za sunčanje. Postoje preparati u obliku spreja, sa njima popravljate već nanesenu kremu. To bi trebao biti standardni dio i ženske i muške torbice da zaštitimo kožu, jer SPF faktor ima vrijeme djelovanja”, pojasnila je.

Dodaje da je potrebno zaštiti glavu šeširom, nositi sunčane naočale sa UVA i UVB zaštitom, hidrirati kožu, te nositi odjeću od materijala koji su svjetli i gusti.

Kako zaštititi djecu

Što se tiče zaštite djece, doktorica navodi da su posljednje studije pokazale da djeca od šest mjeseci mogu koristiti kreme za sunčanje, ali one koje su predviđene za dječiju kožu.

“Imate djecu sa atopijskim dermatitsom i sa nekim drugim hroničnim kožnim oboljenjima kojih je veoma mnogo. Sve više i više. I te kože su dodatno izloženije i dodatno su osjetljivije na sunce, tako da sada imate i preparate koji su upravo namijenjeni koži sa problemom”, kazala je i istakla:

Ono što je najbitnije je ne izlagati dijete suncu u tom periodu.”

Govoreći o opasnostima prekomjernog izlaganja sunca na ljetovanju, Jovović-Sadiković je kazala da UVB zrake jako brzo dovde do malignog melanoma, dok karcinom se razvija uslijed dugotrajnog izlaganja.

Dijete koje izgori na suncu više puta, u odraslijoj dobi ima mnogo veću šansu da razvije maligni melanom. Često me pitaju koje su to rizične grupe, svi su u rizičnoj grupi, nema više rizičnih grupa. Imam veoma širok spektar osoba sa malignim melanomom, od svijetlih boja kože i očiju, do tamnih boja kože tamnih očiju”, istakla je.

Navela je i jedan estetski element.

Ne postoji ništa gore za kožu, u smislu starenja, od sunca. Kože koje nisu izložene suncu mnogo sporije stare. Suština ozbiljne anti-age njege je adekvatni proizvodi noću i zaštita sunca danju, tokom čitave godine”, kazala je.

Brze pripreme pre odlazak na more?

Doktorica ne podržava pripremu kože za ljetovanje u solariju.

“Koža treba da se priprema čitave godine. Taj koncept pripreme idemo smršat sedam dana prije plaže i idemo u solarij sedam dana prije plaže da to sve bude lijepo, apsolutno ja ne podržavam. Priprema kože na sunce je adekvatna njega, hidratacija i adekvatna ishrana. Ako uniste dovoljan broj antioksidansa, na taj način štitite razvoj određenih vrsta promjena na koži”, pojasnila je i istakla:

Brze pripreme pred more donose više štete nego koristi.”

Iako ne savjetuje korištenje solarija, doktorica predlaže da ako se već koriste da to budu provjereni saloni koji ne koriste oštećene lampe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad