Šta je lambda soj?

Zdravlje 06. jan 202219:441 komentar
Foto: Anadolija/Elman Omic

Krajem ljeta prošle godine naučnici su najavili "nakon delta varijante dolazi lambda“. Ta varijanta koronavirusa pojavila se sada i u Bosni i Hercegovini.

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je za Faktor potvrdila da je “pored delte, omikrona, prvi put utvrđena i lambda varijanta“ u našoj državi.

Lambda soj koronavirusa nije samo zarazniji, nego je i otporniji na antitijela, kaže studija iz Japana u kojoj je navedeno i to da vakcine slabije štite od ove varijante, izvijestile su ljetos agencije.

POVEZANA VIJEST

Prva zaraza lambda-sojem koronavirusa, varijantom poznatom kao C.37, otkrivena je u Peruu, prije dvije godine.

Tri mutacije lambda soja

O lambda soju govori ova japanska studija prema kojoj spike protein lambda soja u sebi nosi tri mutacije koje posebno zabrinjavaju – jedna za posljedicu ima da antitijela slabije mogu neutralizirati virus.

Drugim riječima, smanjen je imunitet vakcinisanih i onih koji su preboljeli koronavirus.

Druge dvije mutacije postižu da se ljudi lakše zaraze lambda varijantom, navodi se u studiji iz Japana, prenijele su agencije.

Lambda ne može postati dominantna?

Rezultati te studije mogu objasniti zašto se taj soj koronavirusa tako brzo širi. U ljeto je prvi put detektovan u 30 država, prije svega u Južnoj Americi, ali pojedinačni slučajevi su registrovani i u Evropi – Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Njemačkoj.

Tada nije bilo vjerovatnoće da lambda može potisnuti varijante koje dominiraju, prvenstveno deltu.

Nema širenja i pojave novih slučajeva?

Kako piše Science Focus, izvještaj britanske vlade objavljen je krajem novembra 2021. godine u Velikoj Britaniji gdje pored pojedinačnih slučajeva lambde nije bilo novih registrovanih.

Peru nije imao novih slučajeva lambde od oktobra prošle godine.

Slučajevi pripisani lambdi opadaju, prema podacima Inicijative GISAID za praćenje COVID-a. Od oktobra 2021. godine u svijetu je bilo devet novih slučajeva povezanih s ovim sojem.

Koji su simptomi lambda soja?

Trenutno ne postoji ništa što bi upućivalo na to da se simptomi infekcije novom varijantom C.37 ili lambda, razlikuju od drugih sojeva koronavirusa.

Odnosno, to su glavni simptomi koronavirusa:

– visoka temperatura – to znači da vam je vruće na dodir na prsima ili leđima (ne morate mjeriti temperaturu),

– novi, kontinuirani kašalj – to znači da često kašljete duže od sat vremena ili tri ili više epizoda kašlja u 24 sata (ako obično kašljete, može biti gore nego inače),

– gubitak ili promjena vašeg čula mirisa ili okusa – to znači da ste primijetili da ne možete ništa namirisati ili okusiti, ili da stvari mirišu ili okuse drugačije od uobičajenih.

BiH: Porast od 537 novozaraženih u jednom danu

Podsjetimo, u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 2.093 novozaraženih. Preminulo je 18 osoba, a za jedan dan je zabilježen porast novih slučajeva za 537.

U Federaciji BiH je novih 1.448 pozitivno na koronavirus, 338 više nego jučer. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Prijavljeno je 12 smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj koronavirus je pоtvrđеn kоd 537 оsоbа, dok je jučer zaraženo bilo 335. Više 202 nego prethodni dan.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је šеst smrtnih slučајеvа. U Brčko Distriktu je novozaraženih 108, jedna osoba je preminula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar