Šta se događa u tijelu kada svaki dan uzimate vitamin C?

Zdravlje 30. mar 202115:04
Pixabay

Vitamin C, zvani L-askorbinska kiselina, prirodno je prisutan u nekim namirnicama, dodaje se drugima, a također je dostupan i kao dodatak prehrani. No znate li što svakodnevno uzimanje vitamina C čini vašem tijelu?

Prema dr. Darrenu Mareinissu, liječniku hitne medicine iz Einsteinovog medicinskog centra u Philadelphiji, vitamin je neophodan za svaku prehranu, a važno je znati što svakodnevno uzimanje vitamina C čini vašem tijelu.

“Vitamin C prirodno je prisutan u mnogim namirnicama i tijelo ga ne sintetizira”, objašnjava za Eat This. Izvori vitamina C uključuju citruse, papriku, prokulicu, rajčicu, dinju, krumpir, jagode i špinat. Međutim, neki ljudi radije ga uzimaju u obliku dodataka.

Pomaže u zarastanju

“Vitamin C važan je sastojak vezivnog tkiva i igra ulogu u zacjeljivanju rana”, kaže dr. Mareiniss.

Ima antioksidativna svojstva

Dr. Mareiniss objašnjava da je vitamin C antioksidans, što znači da može pomoći u sprečavanju oštećenja stanica. Stoga može pomoći u prevenciji zdravstvenih problema u kojima oksidativni stres igra ulogu.

Poboljšava proizvodnju kolagena

Dr. Mareiniss objašnjava da je vitamin C “potreban za biosintezu kolagena”. Zbog toga je ključni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože.

Poboljšava zdravlje srca

Postoje dokazi da vitamin C može pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedna od najvećih studija koja je uključivala preko 85.000 žena, otkrila je da unos vitamina C i u prehrani i u suplementima smanjuje rizik od koronarne bolesti. Drugi su otkrili da to može smanjiti rizik od moždanog udara.

Može prevenirati gubitak vida

Postoje i uvjerljivi dokazi da vitamin C može pomoći u prevenciji, pa čak i u liječenju starosne degeneracije makule i katarakte, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.

Prevenira pojavu skorbuta

Prema dr. Mareiniss, akutni nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta. “To je vrlo rijetko u razvijenim zemljama”, objašnjava. Znakovi skorbuta mogu se pojaviti u roku od mjesec dana nakon nedostatka vitamina c. Početni simptomi uključuju umor, malaksalost i upalu desni. Međutim, stanje se može pogoršati, uključujući depresiju, natečene desni koje krvare te otpuštanje i gubitak zuba. Ako se ne liječi, može biti kobno.

Pomaže kod prehlade

Vitamin C obično se smatra pojačivačem imunološkog sustava. Međutim, možda neće biti toliko učinkovit u prevenciji prehlade kao što biste mislili. Vitamin C može pomoći u skraćivanju trajanja prehlade, kaže dr. Mareiniss. “Dodaci vitamina C mogu skratiti trajanje prehlade i poboljšati ozbiljnost simptoma u općoj populaciji”.

Može uzrokovati probavne smetnje

Iako vitamin C ima nisku toksičnost i stoga ne uzrokuje ozbiljne štetne učinke pri velikom unosu, može izazvati gastrointestinalne poremećaje – uključujući proljev, mučninu i grčeve u trbuhu.

Može pospješiti nastanak bubrežnih kamenaca

Postoje proturječni dokazi da bi velike količine vitamina C mogle povećati izlučivanje mokraćnog oksalata i mokraćne kiseline što bi moglo doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca.

Komentari

Vaš komentar