Studija: Umjetni zaslađivači mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara

Zdravlje 06. mar 202315:52 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Popularni zaslađivač bez kalorija povezuje se s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, otkriva nova studija.

Poznat kao eritritol, zamjena za šećer, prirodno se nalazi u niskim količinama u nekim biljkama, poput grožđa i gljiva, ali se također industrijski proizvodi i dodaje u hranu s višim koncentracijama.

Sirupom Phytovermil u borbu protiv crijevnih parazita kod djece

Konkretno, često se koristi za zaslađivanje niskokaloričnih proizvoda s niskim udjelom ugljikohidrata i “keto” proizvoda, koji su obično bogati mastima.

Za studiju, koja je objavljena u Nature Medicine, istraživači sa klinike Cleveland u Ohaju procijenili su više od 4.000 Amerikanaca i Evropljana koji su bili podvrgnuti srčanoj evaluaciji i otkrili da oni s najvećom koncentracijom vještačkih zaslađivača u krvi su bili pod povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara u naredne tri godine.

Primijetno je da je većina sudionika već imala neki oblik kardiovaskularnih bolesti ili su imali faktore rizika za razvoj srčanih problema u budućnosti, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, prenosi Science Alert.

“Ljudi pokušavaju učiniti nešto zdravo za sebe, ali nehotice si mogu naštetiti”, rekao je za New York Times koautor studije dr. Stanley Hazen, kardiolog na Klivlendskoj klinici.

U laboratorijskim eksperimentima, eritritol je pojačao aktivnost trombocita, vrste krvnih stanica koje se spajaju i formiraju ugruške, uzrokujući brže stvaranje ugrušaka.

Slično, kod miševa kojima je ubrizgan eritritol, ugrušci su se formirali brže nakon ozljede nego kod miševa kojima je ubrizgan fiziološki rastvor, izvijestio je tim istraživača.

Uzeli su i uzorke krvi od ljudi koji su pili pića zaslađena eritritolom i otkrili da je njihov nivo zaslađivača u krvi dostigao vrhunac u roku od nekoliko sati i ostao visok dva dana – dovoljno visok da bi mogao potencijalno uticati na njihovo zgrušavanje krvi, napisali su autori.

Prema studiji, povećano zgrušavanje ima potencijal da izazove srčani ili moždani udar jer se protok krvi sužava kako se formiraju ugrušci.

„Kako god smo to gledali, stalno je pokazivao isti signal“, rekao je Hazen za New York Times.

Međutim, važno je napomenuti da su postojala neka ograničenja u studiji, posebno da su mnogi sudionici bili stariji od 60 godina i već su imali srčana oboljenja, što znači da su već bili izloženi određenom riziku od srčanog i moždanog udara.

Iako je studija pokazala određenu povezanost između stvaranja ugrušaka i eritritola, nije pokazala da je spoj zapravo uzrokovao moždane i srčane udare kod ljudi.

“Ova studija je izuzetno važna i vjerovatno će pokrenuti trenutne promjene u onome što konzumiramo”, rekao je Greg Neely, profesor funkcionalne genomike na Univerzitetu u Sidneju.

“Ne razumijemo u potpunosti kakve su bile zdravstvene posljedice industrijalizirane hrane, a samo zato što se nešto prodaje kao ‘prirodno’ ne znači da je sigurno ili dobro za nas da konzumiramo u industrijskoj mjeri”, dodao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!