Suplementi koje ne bi trebalo uzimati uveče

Zdravlje 19. nov 202216:59 0 komentara
Shutterstock

Milioni ljudi svakodnevno uzimaju vitamine za održavanje cjelokupnog zdravlja, ali neki vitamini neće imati pozitivan učinak ako se uzimaju u krivo doba dana.

Dodaci su potrebni posebno ako ne jedete odgovarajuću prehranu, objašnjavaju stručnjaci. Zbog ubrzanog načina života jedemo prerađenu hranu koja nije bogata hranjivim tvarima, piše Eatthis.

No, prije uzimanja suplemenata trebali bi razgovarati s liječnikom koje će vam preporučiti koje suplemente trebate uzimati i u koje doba dana, savjetuju stručnjaci.

Vitamini B

Postoji osam skupina vitamina B od kojih svaka ima važnu ulogu u energiji i održavanju zdravlja stanica. Vitamine B preporučuje se uzimati ujutro jer primjerice vitamin B6 može utjecati na kvalitetu sna ako se uzima navečer.

Vitamin D i kalcij

Kalcij i vitamin D zajedno se bolje apsorbiraju te ih je bolje uzimati tijekom dana uz obilne obroke. Naime, tijekom noći se melatonin, koji potiče san, povećava i uzimanje vitamina D može poremetiti san.

Riblje ulje

Riblje ulje zdravo je za svakoga, ali ako se uzima u pogrešno vrijeme može imati negativne posljedice. Bogato je mastima pa uzimanje prije spavanja može izazvati probavne smetnje i žgaravicu.

Istraživanja pokazuju da se najbolje apsorbira ujutro uz doručak ili ručak koji sadrži zdrave masti.

Kofein

Budući da je kofein stimulans nije dobro navečer konzumirati namirnice i napitke koji sadrže kofein jer mogu izazvati nesanicu.

Kako biste izbjegli nemirnu noć, osim suplemenata izbjegavajte i konzumiranje kafe, zelenog čaja, kakaa i slično prije spavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!