Sve posljedice uzimanja brufena za koje treba da znate

Zdravlje 14. okt 202110:46 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Ibuprofen je svima pristupačan i ima reputaciju blažeg, sigurnijeg mlađeg brata aspirina. S tim što, kao i većina lijekova, ibuprofen može izazvati neke nuspojave. „Ibuprofen je nesteroidni antiinflamatorni lijek koji se koristi i za kontrolu bolova i za kontrolu groznice”, kaže dr. Kenet Peri, ljekar u urgentnom centru u Čarlstonu, Južna Karolina. „Iako je ibuprofen, ako se uzima na odgovarajući način, siguran, hronična upotreba može izazvati dugotrajne zdravstvene probleme.”

Brufen (ibuprofen) djeluje tako što stopira prostaglandine, prirodne hemikalije koje „uključuju” bol i upalu u tijelu. Ibuprofen je ocijenjen kao najsigurniji antiinflamatorni lijek, u smislu mogućih spontanih reakcija na lijekove. Tako će nekim ljudima biti lakše da ga uzmu nego aspirin, jer za djelovanje zahtjeva manju dozu i manja je vjerovatnoća da će izazvati neželjene efekte poput iritacije želuca, piše Eatthis.

Ipak, treba biti oprezan.

Može povećati rizik od srčanog udara i šloga

„Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi, poput ibuprofena, imaju znak upozorenja na kutiji na kom piše da upotreba može izazvati povećan rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih trombotičnih posljedica, poput srčanog i moždanog udara”, kaže dr. Lien Poston. „Ljudi bi trebalo da koriste najmanju potrebnu dozu za ublažavanje bolova, i da prestanu da uzimaju nesteroidne protivupalne lijekove što je prije moguće. Kao i da se obrate se svom ljekaru ako im trebaju duže od nedjelju dana.”

Može izazvati glavobolje

Ironično, prvi lijek kom se mnogi od nas okrećemo zbog glavobolje upravo može izazvati istu, ako se koristi prečesto. „Upotreba lijekova protiv bolova, poput ibuprofena, rutinski za liječenje glavobolje može izazvati povratnu glavobolju kada prestanete da ga koristite”, kaže dr. Poston.

Može izazvati visok pritisak

„Uzimanje ibuprofena redovno može malo povećati krvni pritisak”, kaže dr Poston. Prema klinici Majo, visoki krvni pritisak često nema simptome. Vremenom, ako se ne leči, može izazvati teža zdravstvena stanja, poput bolesti srca.

Ibuprofen može uticati na dejstvo drugih lekova koje uzimate

Razgovarajte sa svojim ljekarom o svim drugim lijekovima ili suplementima koje uzimate sa ibuprofenom. „Ibuprofen može uticati na mnoge ljekovite biljke i suplemente za koje nije potreban recept”, kaže dr. farmacije Daniel Plamer. „Kada se uzima sa drugim specifičnim ijlekovima, aktivni sastojak bilo kog lijeka mogao bi se povećati, što bi rezultovalo ili preteranim pojačavanjem efekta, što bi dovelo do povećanih štetnih dejstava, ili smanjenjem, pa se ne bi postigao željeni efekat lijeka.”

Može izazvati otok

„Značajan i primetan neželjeni efekat svakodnevnog uzimanja ovog nesteroidnog antiinflamatornog lijeka je oticanje nogu ili tijela”, kaže dr. Magdalena Kadet. Ovakav otok nastaje usljed viška tečnosti zarobljenog u tkivima tijela. To je uobičajen neželjeni efekat lijekova ove vrste i obično nestaje nakon prestanka uzimanja lijeka.

Može izazvati gastrointestinalne probleme

„Ako neko često koristi ibuprofen, želudac gubi zaštitnu barijeru i podložniji je povredama”, kaže dr. Beri Gorlicki. „Vremenom to može dovesti do gastritisa (upale želuca) ili nečeg zlokobnijeg poput čira na želucu ili perforacije, što može biti izuzetno bolno, dovesti do krvarenja i može biti opasno po život.”

Može oštetiti bubrege

Nikada ne uzimajte više od preporučene doze ibuprofena – to može biti opasno. „Ibuprofen, ako se ne uzima na odgovarajući način, može izazvati oštećenje ćelija bubrega”, kaže dr. Peri. „Ovo oštećenje može biti nepovratno za neke pacijente i zahtijevati dugoročnu dijalizu.”

Može izazvati oštećenje jetre

„Vaša jetra obrađuje sve što konzumirate. Redovno, ‘hronično’ korišćenje ibuprofena može oštetiti ćelije jetre”, kaže dr. Sidart Tambar. „Na sreću, jetra se može regenerisati i oporaviti, ali ako se oštećenja ponavljaju, to na kraju može dovesti do ciroze.”

Ibuprofen može povećati rizik od krvarenja

„Ibuprofen djeluje tako što sprečava enzim ciklooksigenazu koji je uključen u nakupljanje trombocita, koji su važni za kontrolu krvarenja i hemostaze”, kaže dr. Moniša Banote. „Svakodnevna dugotrajna upotreba ibuprofena može povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja.” Zapamtite da je dobra ideja da razgovarate sa svojim ljekarom o svim lijekovima koje redovno uzimate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!