Tamna čokolada poboljšava zdravlje probave, ali i raspoloženje

Zdravlje 29. dec 202122:461 komentar
Izvor: Unsplash

Prema novoj studiji objavljenoj u magazinu Nutritional Biochemistry, tamna čokolada može biti iznenađujuće dobra za vas.

U kontrolnoj studiji koja je uključivala odrasle ljude, otkriveno je kako tamna čokolada koja sadrži 85 posto kakaa je povezana s boljim raspoloženjem i boljom probavom.

Sudionici studije su podijeljeni u dvije grupe, jedan je jela tamnu čokoladu s 70 posto kakaa, a druga sa 85 posto, te su je konzumirali svaki dan tri tjedna. Na kraju ispitivanja rezultati su pregledani na osnovu PANAS rasporeda (pozitivan i negativan utjecaj), koji je uspio pratiti emocije sudionika. Kod druge skupine se primjetio znatan pad negativnog utjecaja, kada se usporedi s prvom grupom.

Znanstvenici su otišli i korak dalje te proučili kako su promjene u raspoloženju povezane s crijevnom mikrobiotom. Zdravlje probave i mentalno zdravlje su u brojnim studijama povezane, a prema pisanju Harvard Healtha, konzumiranje hrane koja sadrži kemijske aditive i procesuirana je, utjecaj na crijeva je negativan, a povećava se rizik od razvoja bolesti i lošeg raspoloženja. Studije su potvrdile i kako zdrava prehrana i prevencija depresije djeluju protuupalno.

Kako biste održali probavu zdravom, prehrana se mora sastojati od probiotika i prebiotika. Prebiotici su zapravo hrana za probiotike – dobre bakterije. Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati i uz probiotike nam pomažu održati zdravlje probavnog sustava. Da nahranite svoje dobre bakterije u prehranu uvrstite namirnice poput graha, graška, mahuna, banana, bobičastog voća, češnjaka, šparoga, zobenih pahuljica…

Tamna čokolada služi kao prebiotik u crijevima, jer sadrži vlakna. Prema pisanju stručnjaka, tamna čokolada koja ima između 70 i 85 posto kakaa sadrži u maloj količini oko 11 grama vlakana, piše Ordinacija.hr. Što je više kakaa u čokoladi, ona ima više vlakana.

Dakle istina je, jedite tamnu čokoladu ako ste loše volje i sigurno ćete se osjećati bolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar