Treba li nam dodatni vitamin D u proljeće?

Zdravlje 09. apr 202416:58 0 komentara
Shutterstock

Poznato je da se vitamin D generiše u ljudskoj koži kada je ona izložena suncu. To je jedan od razloga zbog kojih vlada mišljenje da u sunčano doba godine, proljeće i ljeto, nema potrebe za suplementima vitamina D. Međutim, istraživanja ukazuju da nije baš tako i da je manjak vitamina D mnogo češći nego što mislimo, čak i u ljetnjim mjesecima.

Vitamin D nije povezan samo sa zdravljem kostiju, što je odavno dokazano. On doprinosi opštem zdravlju, funkcionisanju mišića, organa za varenje, hormona, mozga i imunog sistema. Brojna istraživanja sprovedena u doba pandemije koronavirusa pokazala su da dovoljan nivo vitamina D u organizmu značajno utječe da tok ove bolesti bude znatno blaži

Zašto je dobro povremeno uzimati suplemente vitamina D i u sunčanim mjesecima?

Vitamin D

Kako je pokazalo jedno skorašnje istraživanje u SAD-u, prevalencija manjka vitamina D u opštoj populaciji je šokantna. Skoro trećina (29%) odraslog stanovništva ima značajan deficit ovog vitamina, dok ga 41% nema dovoljno.

Upitaćete se – da li je takav slučaj i ljeti, kada se svi izlažu suncu, ili provode odmor na moru gde se nemilosrdno prže na plažama? Međutim, godine značajno utječu na našu sposobnost da proizvodimo vitamin D čak i kad ima dovoljno sunca. Otrežnjujući su bili rezultati istraživanja obavljenog 2017. u Meksiku, na osobama preko 55 godina starosti. Iako njihova okolina ne može biti sunčanija, pokazalo se da je većina Meksikanaca, učesnika ovog istraživanja, imala značajan manjak vitamina D!

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!