Tri nuspojave koje pokazuju da cjepivo protiv covida-19 djeluje

Zdravlje 16. feb 202115:00
REUTERS/Molly Darlington

Proces cijepljenja protiv covida-19 u tijeku je diljem svijeta. Do sada nije zabilježeno da su se kod nekih cijepljenih osoba javile ozbiljne nuspojave, no tri nuspojave zapravo bi mogle biti dobar znak.

Naime, Amanda Cohn, članica CDC-ovog Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, istaknula je da postoje tri specifične nuspojave koje se mogu javiti nakon cijepljenja, a koje bi trebale značiti da cjepivo djeluje.

Bol na mjestu uboda

Chon navodi da ljudi trebaju biti svjesni toga da nakon cijepljenja mogu osjetiti bol na mjestu uboda. No, ovo je posve normalna reakcija i obično traje oko 24 sata. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje da stavite vlažan oblog na mjestu uboda kako bi se ublažila bol.

Umor

Cohn je istaknula da je umor još jedan pokazatelj da vaš imunološki sustav radi svoj posao nakon cijepljenja. Neke osobe nisu umorne nakon prve doze, no mogu se osjećati iscrpljeno nakon druge doze cjepiva.

Temperatura

Posljednja nuspojava na koju je Cohn skrenula pažnju jest blago povišena temperatura koja je obično u ovom slučaju malo niža od 38°C. Cohn navodi da bi se sve ove nuspojave trebale povući kroz dva dana, prenosi Best life.

Komentari

Vaš komentar