Tri objašnjenja za stalnu želju za šećerom

Zdravlje 20. mar 202122:55
Unsplash

Žudnja, bilo da je za nečim slatkim, slanim ili hrskavim, često ukazuje na nešto dublje od gladi. U nekim slučajevima žudnja može proizaći iz emocionalnih razloga, poput nostalgije, tuge ili utjehe. Međutim, kada žudnja za šećerom postane česta, vaše tijelo možda šalje fiziološki signal.

Registrirani nutricionist Ayat Sleymann iznio je tri moguća objašnjenja za stalnu želju za šećerom, kao i kako da se s njom nosite.

Fluktuacija šećera u krvi
Skokovi i padovi šećera u krvi mogu biti odgovorni za vašu iznenadnu i snažnu želju za šećerom. Nezgodna hrana je možda kriva za ova kolebanja šećera u krvi, rekla je za Mind Body Green nutricionistkinja psihijatrica Georgia Ede.

Visoko obrađeni šećeri i ugljikohidrati se brže probavljaju i apsorbiraju u tijelu, što dovodi do skokova šećera u krvi.

Da bi se izbjegao pad, Sleymann preporučuje da u obroke dodate više ugljikohidrata bogatih proteinima i vlaknima. Ovi hranljivi sastojci se sporije probavljaju i pomažu da se održi stabilnost razne šećera u krvi, kaže ona. To vam također može omogućiti da se duže osjećate sitim.

Nedostatak magnezija
Magnezij je mineral u tijelu odgovoran za sintezu proteina, kontrolu šećera u krvi, proizvodnju energije i mnoge druge bitne funkcije.

“Kada vam nedostaje magnezij, vaše tijelo teško unosi energiju u stanice, zbog čega se osjećate umorno i žudite za šećerom”, kaže Sleymann.

Da biste bili sigurni da unosite odgovarajuću razinu magnezija putem hrane, razmislite o uzimanju dodataka prehrani. Uz potencijalno suzbijanje želje za šećerom, magnezij također može poboljšati kvalitetu spavanja.

Dehidracija
Iako dehidraciju često vežemo uz suha usta, glavobolje ili promjene boje urina, ona se također može otkriti kroz žudnju za šećerom.

“Često pogrešno protumačimo signal žeđi kao signal gladi”, kaže Sleymann.

Da biste ugušili ovaj osjećaj i podržali hidraciju, pijte vodu, čaj ili napitak bogat elektrolitima. Ako ste i dalje gladni, razmislite o hidratantnoj grickalici, poput krastavaca, lubenice ili bobica.

“Kada razina šećera u krvi padne, vaše tijelo će pokušati povratiti šećer u krvi pa će žudjeti za više hrane”, objašnjava Sleymann.

Komentari

Vaš komentar