Tri popularne grickalice koje štete zdravlju crijeva, prema nutricionistima

Zdravlje 14. okt 202411:33 0 komentara
Shutterstock

Grickanje je često, naizgled bezopasan, dio našeg dana, pružajući nam energiju do sljedećeg glavnog obroka. Međutim, postoje mnoge grickalice koje zapravo mogu štetiti važnom dijelu našeg zdravlja - crijevima. Mnoge od tih prerađenih grickalica sadrže visoke količine rafiniranih šećera, nezdravih masti i umjetnih dodataka koji mogu narušiti crijevnu mikrobiotu. To može dovesti do upala, probavnih problema i loše apsorpcije nutrijenata. Stoga su nutricionistice i dijetetičarke Trista Best i Krutika Nanavati upozorile na tri popularne grickalice koje štete zdravlju crijeva.

1. Čips od krompira

Način na koji se radi čips od krumpira čini ga nezdravim za naše cjelokupno zdravlje. Pržen je u rafiniranim i upalnim uljima što može na različite načine štetiti crijevima.

“Čips od krumpira tradicionalno se obrađuje i prži s dodatkom natrija ili umjetnih aroma. Potrošači ga često konzumiraju s masnim umacima ili sirevima, vjerojatno nesvjesno jedući ga u velikim količinama”, upozorava Best za SheFinds.

2. Granola pločice

Ovo je još jedna naizgled zdrava grickalica koja zapravo sadrži visoke količine prerađenih sastojaka i skrivenih šećera.

Nanavati ističe: “Često reklamirane kao zdrave grickalice, granola pločice mogu biti bogate kalorijama zbog dodanih šećera, ulja i prerađenih žitarica. Osim toga, često sadrže koncentrirane oblike šećera poput sirupa i suhog voća, što doprinosi prekomjernom unosu šećera i problemima sa zdravljem crijeva. Mnoge granola pločice sadrže rafinirane žitarice umjesto cjelovitih, što znači da im nedostaju vlakna i potiču skokove šećera u krvi, što može dovesti do debljanja i povećane gladi.”

3. Ribice krekeri

Ribice krekeri su popularne grickalice koje su mnogi od nas jeli kao djeca, ali mogu ozbiljno narušiti zdravlje crijeva.

Prema Best, malo je poznato da ribice mogu izazvati probleme sa zdravljem crijeva, dovodeći do nadutosti i plinova. “Napravljene su od rafiniranih ugljikohidrata i sadrže visoke količine natrija. Oba ova faktora uzrokuju zadržavanje vode u tijelu, dok također hrane loše crijevne bakterije. To dovodi do neželjenih plinova, nadutosti i disregulacije glukoze i inzulina”, navodi ona.

Dodatno objašnjava da skokovi glukoze i inzulina, uzrokovani ovim grickalicama, mogu pogoršati situaciju potičući povećane žudnje i prejedanje, što će na kraju pogoršati postojeće plinove i nadutost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!