U jednoj situaciji vam uzimanje suplementa vitamina D neće pomoći

Zdravlje 13. dec 202308:11 0 komentara
Photo by Andres Siimon on Unsplash

Bez dovoljne količine magnezija, aktivacija vitamina D je oslabljena.

Magnezij i vitamin D dvije su bitne hranjive tvari koje igraju ključnu ulogu u raznim fiziološkim procesima u tijelu. Iako djeluju neovisno, postoji značajna međupovezanost između magnezija i vitamina D, a njihova interakcija ključna je za održavanje cjelokupnog zdravlja.

Dok se vitamin D prvenstveno dobiva izlaganjem sunčevoj svjetlosti i prehrambenim izvorima, magnezij je uključen u aktivaciju vitamina D u tijelu. Pretvorba vitamina D iz neaktivnog oblika (kalcidiol) u aktivni oblik (kalcitriol) događa se u bubrezima, a taj proces ovisi o magneziju. Bez dovoljne količine magnezija, aktivacija vitamina D je oslabljena, prenosi timesofindia.com.

1) Bez magnezija, vitamin D ne može olakšati apsorpciju kalcija

Jedna od primarnih funkcija vitamina D je pospješiti apsorpciju kalcija u crijevima. Odgovarajuće razine kalcija neophodne su za zdravlje kostiju, prijenos živaca i funkciju mišića. Magnezij je zamršeno uključen u regulaciju kalcija. Pomaže u održavanju ravnoteže između razine kalcija i magnezija, sprječavajući prekomjerno nakupljanje kalcija u stanicama. Neravnoteže u razinama kalcija i magnezija mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne i koštane probleme.

2) Uloga magnezija u održavanju zdravlja kostiju

Vitamin D ključan je za zdravlje kostiju jer olakšava apsorpciju kalcija, koji je ključni mineral za strukturu i snagu kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju i povećanog rizika od prijeloma. Magnezij je također neophodan za zdravlje kostiju, jer doprinosi formiranju i gustoći kostiju. Magnezij potiče aktivnost osteoblasta, stanica odgovornih za stvaranje kostiju. Nedostatak magnezija može negativno utjecati na gustoću kostiju i povećati rizik od osteoporoze.

3) Bez dovoljno magnezija, višak vitamina D može utjecati na organe

“Magnezij također pomaže jetri i bubrezima da metaboliziraju vitamin D. Stoga, nedostatak magnezija može smanjiti sposobnost tijela da koristi vitamin D čak i ako se uzimaju suplementi vitamina D, što zauzvrat može negativno utjecati na apsorpciju kalcija. Visoki unos Dodaci vitamina D i kalcija u uvjetima nedostatka magnezija mogli bi potencijalno dovesti do visokih razina kalcija i fosfora u krvi i kalcifikaciju krvnih žila (stanje koje se ponekad viđa kod kronične bolesti bubrega i bolesti koronarnih arterija)”, iz izvješća dostupnog na web stranica Harvardove škole javnog zdravlja TH Chan.

4) Oba doprinose imunitetu

Vitamin D igra vitalnu ulogu u imunološkoj funkciji, utječući na urođeni i adaptivni imunološki sustav. Ima protuupalna svojstva i uključen je u regulaciju aktivnosti imunoloških stanica. Magnezij je poznat po svojim imunomodulacijskim učincima, utječući na rad različitih imunoloških stanica. Pomaže u regulaciji upalnih reakcija i podržava ukupnu ravnotežu imunološkog sustava.

5) Suplemente uzimajte samo pod nadzorom liječnika

Dok suplementacija može biti potrebna osobama s nedostatkom, ključno je održavati uravnotežen pristup. Pretjerani unos jedne hranjive tvari može utjecati na apsorpciju ili iskorištenje druge. Preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom prije početka bilo kakve suplementacije. Razumijevanje njihovih međusobno povezanih uloga naglašava važnost dobro zaokruženog pristupa prehrani i zdravlju, osiguravajući da i magnezij i vitamin D budu adekvatno opskrbljeni za optimalno funkcioniranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!