Umnjaci: Priprema za vađenje i oporavak

Zdravlje 07. jun 202311:59 0 komentara
Pixabay

Umnjaci ili "osmice" su zubi koji niču nakon svih, nekada i mnogo godina nakon sedmica koje su posljednje nikle te nerijetko izazovu probleme. Najčešće za njih nema prostora u vilici i preporučuje se vađenje. Donosimo vam savjete kako da se pripremite za vađenje umnjaka, ali i kako teče oporavak.

Bitno je naglasiti da, ukoliko vam je umnjak izrastao cijeli, onda će vađenje biti rutinsko. No, ukoliko je izašao djelimično, onda se mora izvršiti operacija zuba.

Pripreme za vađenje umnjaka

Prije same operacije umnjaka potrebno je da uradite snimak vilice. Na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu taj snimak ćete platiti 18 KM ukoliko ste zaposleni. Savjetuje se i da je jedete prije operacije jer nekoliko sati kasnije nećete moći zbog rane i otoka. Kod pacijenata koji boluju od bolesti poput srčanih ili neuroloških oboljenja, dijabetesa, bubrežne insuficijencije, autoimunih bolesti i slično, određena priprema može biti neophodna. Također, bitno je da naglasite ukoliko ste alergični na neki lijek.

Postupak vađenja umnjaka

Sam postupak traje do pola sata, od primanja anestezije do šivanja rane. Zahvat je bezbolan, ali možete osjetiti pritisak dok postupak vađenja traje. Također, ukoliko vam je uža vilica, možete osjetiti pritisak i manju bol jer je potrebno raširiti usta kako bi se došlo do mjesta gdje se umnjak nalazi.

Oporavak nakon vađenja umnjaka

Nakon samog procesa operacije, pojavit će vam se otok. No, to vas ne treba plašiti jer je to normalna posljedica. Nakon što prestane djelovati anestezija, počet ćete osjećati bol. Doktor stomatologije će vam propisati antibiotike i tablete za bolove koje trebate piti. U ublažavanju bolova mogu vam pomoći lijekovi na bazi ibruprofena. Bitno je da ne pijete lijekove koji pojačavaju cirkulaciju krvi kako vam se ne bi produžilo krvarenje. Također, nemojte ispirati ranu 12 sati nakon operacije. Na mjesto koje je oteklo stavljajte hladne obloge.

Kada je u pitanju ishrana, bitno je da napici budi hladni ili skroz mlaki kao i hrana koja treba biti kašasta kako ne biste povrijedili ranu.

Također, bitno je da vodite računa o oralnoj higijeni. Usta možete ispirati žalfijom kako biste ublažili posljedice vađenja umnjaka. Nemojte koristiti slamku i nemojte se baviti fizičkom aktivnosti jer sve to može povećati krvarenje.

Konci se obično vade nakon sedam dana i postupak je, u većini slučajeva, bezbolan.

Otok najčešće prolazi za tri-četiri dana, no u nekim slučajevima može potrajati i do sedam dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad