Virusolog Zvizdić: Antigenski testovi mogu dovesti do pogoršanja situacije

Novi dan 15. jan 202210:35 > 11:07 1 komentar
N1

Šukrija Zvizdić, virusolog, za N1 je govorio o svom oporavku od infekcije korona virusom, pojasnivši koje je mjere poduzeo nakon što je izašao iz bolnice u kojoj je proveo 17 dana. Govorio je i o uvođenju antigenskih testova u Kantonu Sarajevo umjesto PCR testova, kazavši da to može dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

Kazao je da je uspio u potpunosti da se oporavi i vrati organizam u stanje od prije infekcije.

“Sa svojom suprugom, koja je imala srednje tešku bolest i nije bila hospitalizirana, po izlasku iz bolnice preduzeli sve mjere. Da promijenimo način ishrane, da uzimamo odgovarajuće suplemente u razumnoj količini, a ne da se trpamo tim suplementima, da provodimo respiratorne vježbe, pošto sam imao tešku upalu pluća. Zatim muskulaturu, koja zbog ležanja i virusne infekcije propada, isto tako da rehabilitiram, da odgovarajuće vježbe provodim”, kazao je.

Pojasnio je kako je provodio respiratorne vježbe.

“Pluća sam aktivirao uz vježbe disanja koje sam naučio na Podhrastovima, plus što sam nabavio iz Hrvatske aparat za disanje sa podizanjem kuglica, tako da sam mobilizirao kompletna svoja pluća. Kupio sam neke dječije balone i nastojao da ih napušem da eksplodiraju. U početku nisam imao snage da taj balon pokrenem, da bi poslije dva mjeseca uspio da ga napušem i da eksplodira, što mi je bio signal da mogu normalno da koristim pluća, ali nije to bio kraj, ja sam i dalje radio te respiratorne vježbe”, dodao je.

Govoreći o pandemiji, kazao je da idemo ka kraju pandemije, ali da se ne može očekivati kraj tokom zime.

“Ovakav oblik pandemije obično traje tri godine. To je period kada virus u svojoj biološkoj snazi uspostavlja ravnotežu sa čovječjim organizmom i dolazi do postepenog završetka ovih oblika pandemije. Ona može nastati u bilo koje vrijeme, ali respiratornim virusima i bakterijama uzrokovane pandemije nikada se neće završiti tokom zime. U ovom vremenskom periodu ne možemo očekivati da se pandemija smiruje, ali mogu se stvoriti uslovi da u ljetnim mjesecima naglo padne broj zaraženih”, kazao je.

Zvizdić je govorio o omikron varijanti, te komentarisao uvođenje antigenskih testova umjesto PCR u Kantonu Sarajevo, kazavši da tu nešto ne štima.

“Antigenski testovi imaju dosta nedostataka koji mogu dovesti to pogoršanja epidemiološke situacije, jer nam mogu promaći oni koji su inficirani”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare