Hljeb je namirnica bez koje mnogi ne bi mogli zamisliti obrok. Nažalost, on baš i nije pretjerano zdrav.
Većina vrsta hljeba koji se prodaju, spoj su rafiniranog brašna, maslaca i šećera, a sve to nam može naštetiti više nego što mislimo. Samo jedna šnita hljeba ima 53 prazne kalorije koje mogu biti pogubne ako nastojite izgubiti kilograme, piše Times of India.
Međutim, postoje neke ukusne alternative koje mogu predstavljati adekvatnu zamjenu za hljeb i koje vam mogu pomoći na dva načina – da se riješite ovisnosti i istovremeno izgubite kilograme.
Krompir
Premda je količina ugljikohidrata u krompiru visoka, krompir je bolja opcija od hljeba jer sadrži složene ugljikohidrate koji su dobri za one koji prakticiraju intenzivan kardio trening. Nakon kardio treninga naše tijelo žudi za ugljikohidratima, a hljeb nije idealan izbor zbog rafiniranog brašna.
Paprika
Papriku možete ispeći, a u sredinu dodati sir, masline i zelenu salatu kako biste dobili ukusan obrok u kojem možete uživati bez grižnje savjesti.
Patlidžan
Kruh možete zamijeniti tankim šnitama patlidžana s roštilja, a on je i odličan izbor za zdrav međuobrok.
Krastavac
Krastavac se može koristiti na razne načine, na primjer, za izradu vegetarijanskog sendviča bez hljeba. Možete napraviti mini kanapee s maslinama i paradajzom ili nadjeve po želji zavijete u tanke kriške krastavca koji je niskokaloričan i bogat dijetalnim vlaknima, što ga čini idealnim izborom.
Jabuke
Ako na hljeb volite mazati slatke namaze, odlična alternativa su jabuke. Kriške jabuka namažite maslacem od kikirikija i dodajte orašaste plodove i grickajte ih kao poslijepodnevni međuobrok.
Listovi salate
U listove salate možete dodati svoje omiljene nadjeve poput sira, maslina ili cherry rajčica i dobit ćete ukusan obrok koji ne samo da će vas zasititi, već će i zadovoljiti vašu želju za kruhom.
Tikvice
Tikvice su bogate antioksidansima, a istovremeno su siromašne kalorijama. Ispecite ih u gril tavi i dodajte rajčicu i patlidžan kako biste pripremili ukusan obrok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare