Uspjeli ste doći do dugo željene brojke na vagi. No šta kada želja da se hranimo zdravo postane glavni izvor stresa i nezadovoljstva? Koje to navike povećavaju emitovno jedenje? Šta se desi kada sebi uskraćujemo hranu koju volimo? Kako biti ok da ostavimo hranu na tanjiru, zašto nam se jede slatko nakon obroka - o ovim pitanjima razgovarali smo sa nutricionistkinjom Nadom Vogt.
Na početku razgovora ističe da je jako važno imati osnovno poznavanje ishrane. Jedna šira slika posmatranja je bitna.
“Sada je aktuelan intervalni post, autofagija, keto dijeta itd. To su sve trendovi, to se ljudima čini prihvatljivo, a to je sve samo ne prihvatljivo i pravilan odnos prema ishrani”, navodi Vogt.
Bitno je da je ishrana raznovrsna i balansirana, dodaje, pretežno biljnog izvora, voća i povrća, i proteina, koji nama prijaju.
“Sve što jedemo treba da nam je ukusno”, naglašava Vogt.
“Restrikcija često vodi u prejedanje. Postoje ljudi koji drže par dana i onda poslije toga ide prejedanje. Jako je bitno raditi na umjerenosti i balansu. Nema potrebe izbacivati slatkiše. Znamo da to ne treba da budu osnova ishrane”, kaže.
Zašto jedemo slatko nakon jela? Naša sugovornica smatra da je to više navika.
“Zato ponavljam da je važno da jedemo ono što je nama ukusno, da pravimo ono što je nama ukusno, zato poslije takvog obroka nećemo morati uzimati slatkiše da dopunjujemo”, ističe ona.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!