WHO: Ospice neposredna globalna prijetnja, čak 40 miliona djece nije vakcinisano

Zdravlje 23. nov 202220:36 0 komentara
N1

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je zbog koronavirusa došlo do pada vakcinisanja i oslabljenog praćenja bolesti, rekli su u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija.

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti vakcinacijom. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost vakcinacijom kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 miliona djece propustilo je svoju dozu vakcine protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom koronavirusa, rekli su u zajedničkom izvještaju WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u poređenju i s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O’Connor.

“Nalazimo se na raskrsnici. Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja”, rekao je u utorak.

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva uprkos širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O’Connor, ukazujući na izuzetno zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već primijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do septembra, rekao je O’Connor, dodavši da je posebno zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad