WHO: Sedmični broj slučajeva majmunskih boginja povećan za 20 posto

Zdravlje 17. aug 202220:27 1 komentar
NHS England High Consequence Infectious Diseases Network/CDC/Handout via REUTERS

Prošle sedmice prijavljeno je oko 7.500 slučajeva majmunskih boginja, što je povećanje za 20 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, izjavio je u srijedu lider Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus.

“Skoro svi prijavljeni slučajevi su iz Evrope i Amerike, a skoro svi slučajevi i dalje su otkriveni kod muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcima”, rekao je Ghebreyesus.

Od 1. januara organizaciji su prijavljeni slučajevi majmunskih boginja iz 93 države u svih šest regija.

Od 16. avgusta WHO-u je prijavljeno 36.412 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 179 sumnjivih slučajeva, te 12 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Ghebreyesus je pojasnio da primarni fokus svih država mora biti da budu spremne za majmunske boginje i da zaustave prenos pomoću efikasnih javnozdravstvenih alata.

“Vakcine mogu igrati važnu ulogu u kontroli epidemije, a u mnogim državama postoji velika potražnja za vakcinama”, rekao je Ghebreyesus i dodao:

“Međutim, trenutno su zalihe vakcina i podaci o njihovoj efikasnosti ograničeni, iako počinjemo dobijati ​​podatke iz nekih zemalja.”

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima prije nego što se pojavi osip na koži.

Govoreći o COVID-19 Ghebreyesus je kazao da je prošle sedmice prijavljeno 15.000 smrtnih slučajeva, što je povećanje od 35 posto.

Naglasio je da su ovi smrtni slučajevi potpuno neprihvatljivi kada svijet ima sve alate za sprečavanje infekcija i spašavanje života.

“Svi smo umorni od ovog virusa i umorni od pandemije. Ali, virus nije umoran od nas”, naglasio je šef WHO-a.

Istakao je da omikron ostaje dominantna varijanta, s podvarijantom BA.5 koja predstavlja više od 90 posto slučajeva u posljednjih mjesec dana.

WHO je registrovao više od šest miliona smrtnih slučajeva od COVID-19 od početka pandemije 2020. godine.

“S približavanjem hladnijeg vremena na sjevernoj hemisferi kada ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru, rizici od intenzivnijeg prenosa i hospitalizacija će se povećati u nadolazećim mjesecima, ne samo za COVID-19 nego i za druge bolesti uključujući gripu”, upozorio je Ghebreyesus, pozivajući ljude da se vakcinišu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare